2024. április 26. - Ervin

Nanotechnológiás falfesték

Tízéves kutatás eredményeként a BASF forgalmazni kezdte a COL.9 kötőanyaggal készülő falfestéket, amely évtizedekig megőrzi eredeti színét; az anyag öntisztuló, ami a nanotechnológiának köszönhető - közölte a konszern magyarországi leányvállalata az MTI-v
2008. április 13. vasárnap 08:11 - Hírextra
A jelenlegi diszperziós (vízzel hígítható) festékbevonatok rugalmasak, azonban nagy melegben meglágyulnak és védtelenek lesznek a légköri szennyeződésekkel szemben, így rövid idő alatt kifakulnak. Ezzel szemben a szilikát festékek jól tűrik a meleget, azonban rideg anyaguk a környezeti behatások következtében könnyen megrepedezhet.

A nanokompozit COL.9 alapú homlokzati bevonat nem lágyul meg és nem repedezik. Szakadó esőben az esetleg megtapadt szennyeződéseket az azonnal szétterülő vízcseppek lemossák a homlokzatról, az eső elállta után a megtapadt vékony vízfilm nagyon gyorsan elpárolog, ami megakadályozza a penész- és algaképződést a falon.

Az új kötőanyag hamarosan vízesbázisú falazúrok, fafestékek alapanyaga is lehet, így kemény, mégis rugalmas és tartós bevonatok képezhetők az ajtókon, ablakokon is.

A több, mint 95 ezer alkalmazottat foglalkoztató BASF 2007-ben 58 milliárd euró forgalmat bonyolított. A konszern jelenleg 133 főt foglalkoztat Magyarországon, a múlt évi árbevétele itt 175,6 millió eurót tett ki, ami 13 százalékkal volt több a 2006. évinél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását