2024. május 3. - Tímea, Irma

Fontos, hogy éppen mit teszünk

Ismétlődő és monoton feladatok végrehajtása közben az agyunk mintegy 30 másodperccel azelőtt, hogy hibát követ el, pihenő üzemmódba kapcsol - mutatták ki norvég kutatók, akiknek tanulmánya a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos
2008. április 23. szerda 14:08 - Hírextra
Az agy mindenkori állapotát tanulmányozva a tudósok így képesek voltak előre jelezni a bekövetkező hibákat.
Tom Eichele, a norvégiai Bergen egyetemének kutatója, a tanulmány fő szerzője az AFP-nek elmagyarázta: "Vannak olyan helyzetek, amelyekben az agynak pihenőre van szüksége, és amelyek ellen a tudat semmit sem tehet. Mindenki ismeri azt az érzést, hogy agya nem olyan fogékony vagy teljesítőképes, méghozzá annak ellenére, hogy ő maga semmi olyat nem tett, ami erre vezethetett."
Amikor ez az állapot bekövetkezik, a vér az agynak abba a részébe áramlik nagyobb mennyiségben, amely a pihenés időpontjában aktivizálódik.
Mivel ez általában 30 másodperccel azelőtt tapasztalható, hogy az illető hibát követ el munkájában, a tudós szerint elképzelhető lenne egy riasztórendszer létrehozása az összpontosítás és az éberség növelésére, például a repülésirányítóknál.
"Ki lehetne fejleszteni egy fejre helyezhető készüléket azok számára, akik ilyesfajta döntéseket hoznak" - vélekedik Tom Eichele. "A berendezés mérné a jeleket és tájékoztatná a használót, hogy agya olyan állapotba került, amelyben esetleg téves döntéseket hozhat."
Az e célra szolgáló hordozható elektro-enkefalogram a kutató szerint tíz-tizenöt éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását