2024. április 29. - Péter

Milyen volt egykoron dédszüleink hálószobája

A Dél-Alföldön páratlan gyűjteménnyel rendelkező Börcsök Attila néprajzi magángyűjtő anyagából, csaknem kétszáz népi textíliából nyílik kiállítás a szegedi Móra-múzeumban pénteken - tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.
2008. május 15. csütörtök 18:44 - Hírextra

Börcsök Attila, aki a megnyitó napján ünnepli 40. születésnapját, több mint két évtizede gyűjti a régmúlt néprajzi vonatkozású tárgyait. Már gyermekként megfigyelte, hogy milyen sok ódon műremek van jelen a mindennapi életben, és alig foglalkozik velük valaki értéküknek megfelelőn - mondta a muzeológus.

Gyűjteménye első darabja egy tizenkilencedik századi mennyasszonyi láda volt, amelyet egykoron a szépnagymamája birtokolt. A nyolcvanas években azonban egyszerűen terménytárolóként használták. A makói fiatalember úgy gondolta, az ilyen ritkaságokat meg kell menteni a jövő nemzedékek számára, így lett a mostani tárlaton is látható láda egy mára tízezres nagyságrendű gyűjtemény első darabja.

A Móra Ferenc Múzeumban megrendezett kiállításra a magángyűjtemény töredéke kerülhetett ki: mintegy kétszáz értékes textíliát tekinthetnek meg az érdeklődők. A magángyűjtő úgy tervezi, e valóban páratlan kollekció egykoron majd közgyűjteménybe kerül, s ott szolgálja a múlt megőrzésének nemes ügyét.

A most bemutatott darabok közül az egyik legérdekesebb a tükörtakaró kendő, melyet a halottas házakban a tükrök eltakarására használtak. Abban a szobában, ahol a felravatalozott halott feküdt e takaróval borították be a tükröket. Minderre azért volt szükség, mert a hiedelem szerint, ha nincs eltakarva a tükör, a halott meglátja önmagát, megriad, és nem tudja elhagyni a házat.

A kiállításon az is látható, milyen volt egykoron dédszüleink hálószobája. Az egyik enteriőr például a népiesen ábrázolt Ferenc Józsefet és Erzsébet királynőt mutatja be. A képek egyediségét érzékelteti, hogy egy makói házban 1968-ig lógtak a falon az egykori uralkodópárt ábrázoló illusztrációk, átvészelve háborút, a Rákosi-rendszert és 1956-ot - fogalmazott a sajtóreferens.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását