2024. május 20. - Bernát, Felícia

A cigányság felzárkózásának esélye az oktatás

Kállai Ernő meggyőződése szerint a cigány közösség társadalmi felzárkózásának egyetlen esélyét az oktatás adja; a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa erről hétfőn Szolnokon, a hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó Hegedűs T. András Alapítvá
2008. június 2. hétfő 15:08 - Hírextra

A felnőtteknek lehet közmunka és minden más hasznos programot szervezni, de az ő életük alapvetően már nem fog megváltozni - mondta Kállai Ernő.

Hozzátette: a következő generációt viszont meg lehet menteni, ha sikerül magas szintű oktatásban részesíteni őket, ezért nagyon fontos azokat a pedagógiai módszereket közkinccsé tenni, amik ehhez a törekvéshez hozzájárulnak.

Mint a kisebbségi ombudsman fogalmazott, ha a minőségi oktatást sikerül az országban sok helyen megvalósítani, akkor talán kitermelődhet a romáknak az a "kritikus tömege", amely képes lesz áttörni a köztük és többségi társadalom között húzódó falat.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa kitért arra, a szolnoki alapítványi iskola a cigányság felemelkedése érdekében eddig végzett munkája figyelemre méltó. Példaként megemlítette, hogy az oktatási intézményben már olyan pedagógusok is dolgoznak, akik hátrányos helyzetű fiatalként itt kezdtek el tanulni.

A Hegedűs T. András nevét viselő szakiskolát a kiemelten közhasznú "Az Integrált Oktatásért Alapítvány" működteti. Az oktatást, amennyire lehetséges, személyre szabják az érettségit és több szakmát adó intézményben. Az iskola jelenleg 280 nappali és 200 esti és levelező tagozatos hallgatót oktat, tehetséggondozó kollégiumában nyolcvanan laknak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását