2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nyolcvan éve született a nagy újító

Nyolcvan éve, 1928. június 5-én született Tony Richardson Oscar-díjas angol filmrendező, az angol új hullám, a free cinema kiemelkedő alakja.
2008. június 3. kedd 13:05 - Hírextra
Az oxfordi egyetem színjátszó köre után a BBC televíziónál dolgozott, majd az angol színház megújításán fáradozó English Stage Company rendezője és társigazgatója lett. Első nagy sikerét 1956-ban John Osborne Dühöngő ifjúság című darabjának színre vitelével aratta, társulata ezután sorra mutatta be az újraértelmezett klasszikus és modern darabokat.

Filmesként az alkotói szabadságot és az elkötelezettséget mindennél többre tartó free cinema híve volt. 1958-ban Osborne társaságában filmvállalatot alapított, első munkájuk a Dühöngő ifjúság lett, Richard Burtonnel a főszerepben. A külvárosi konyhák szűk levegőjét árasztó szerelmi háromszög a lázadás hiábavalóságáról és feladásáról szól. 1960-ban üzlettársa A komédiás című darabját filmesítette meg, a főszerepben Laurence Olivier komédiázott adósságban úszó, fiatalnak látszani akaró öreg színészként. 1961-ben Shelagh Delaney Egy csepp méz című darabjához nyúlt, a hősnő szerepére kétezer jelöltből választotta ki Rita Tushinghamet. A mű egy néger matrózba szerető, s tőle teherbe eső lányról szól, aki mindenféle szempontból nyomorúságos környezete ellenére is megtartja gyermekét. Az 1962-es A hosszútávfutó magányossága Allan Sillitoe novelláját dolgozza fel. Hőse egy nevelőintézetbe kerülő fiú, aki sportteljesítménye révén kiemelkedhetne társai közül, de a mindent eldöntő versenyt szándékosan elveszíti.

Ilyen előtanulmányok után vitte 1963-ban filmvászonra Henry Fielding Tom Jones című regényét. A váratlanul derűs, humorban sem szűkölködő film, a forgatókönyvet jegyző Osborne és a rendező Richardson is elnyerte az Oscar-díjat. Innen már lefelé vitt útja: az 1967-es A gibraltári matróz még csak tévedésnek bizonyult, az egy évvel későbbi A könnyűlovasság támadása már totális kudarcnak. Hiába volt a kiváló kameramozgás és a rengeteg sztár, a brit birodalmi politikát, képmutatást és esztelenséget leleplező pamflet csúfosan megbukott. 1970-ben forgatta a Ned Kellyt az ausztrál betyárról, főszerepben a Rolling Stones frontemberével, Mick Jaggerrel - a művet csak a kistermetű énekes elvakult rajongóinak ajánlhatjuk.

A művészileg elerőtlenedő Richardson 1973-ban Kaliforniában telepedett le, de említésre méltó darab nem került ki keze alól, utolsó életében bemutatott filmje, a Hotel New Hampshire minden belekeveredett számára katasztrófának bizonyult. Richardson 1991. november 14-én halt meg Los Angelesben, a biszexuális rendező halálát AIDS okozta. Utolsó, Kék ég című filmjét csak 1994-ben mutatták be, a helyenként régi önmagát idéző alkotás női főszereplője, Jessica Lange 1995-ben Oscar-díjat kapott.

Richardson 1962 és 1967 között volt Vanessa Redgrave színésznő férje, két lányuk, Natasha és Joely Richardson ironikus módon éppen akkor lett sztár a maga erejéből, amikor apjuk már régen leszálló pályán volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását