2024. május 4. - Mónika, Flórián

Józan osztrák futballremények

Lelkesedéstől fűtve írtak a pénteki osztrák lapok a Praterben újjáéledt reményekről a lengyelekkel elért döntetlen (1-1) után, de akadt közük olyan is, amely a túláradó öröm közepette józan hangon óvott a túlzott önbizalomtól: ahhoz, hogy a csapat a labda
2008. június 13. péntek 11:42 - Hírextra
"Az Eb-álom tovább él" - adta tudtul szalagcímében a Die Presse. A lap összefoglalója szerint a piros-fehérek jól kezdtek, egymás után indították a rohamokat, de mind Martin Harnik, mind Christoph Leitgeb elpuskázta a helyzeteket; aztán elég volt egyetlen támadás, hogy meghozza a lengyelek számára a vezetést, a második félidőben pedig - főleg a meg nem adott tizenegyes után - hiába kísérleteztek a hazaiak, nem sikerült megszerezniük az áhított gólt. "Egészen a 93. percig, amikor is a bíró egy kapu előtti kavarodás után a tizenegyes pontra mutatott, és Ivica Vastic fölényes nyugodtsággal a hálóba bombázta a labdát. Ezzel Ausztria versenyben maradt a továbbjutásért, és nem kis izgalommal tekinthet a németekkel hétfő este játszandó, mindent eldöntő mérkőzés elé" - húzta alá az újság.

Mint írta, a lengyelek elleni egy pontnak köszönhetően a feszültség bizonyára a tetőpontjára hág majd az utolsó csoporttalálkozón, sőt az sem zárható ki, hogy olyan "thrillerben" lesz részük a piros-fehér szurkolóknak, amely "még Cordobában is túltesz". Az 1978-as argentínai világbajnokságra célzott, ahol a középdöntő utolsó körében a már kiesett osztrák csapat 3:2 arányban legyőzte az ősi riválisnak tekintett németeket, és ezzel elütötte őket a továbbjutástól. Az akkori csapatnak tagja volt az osztrák válogatott mostani szövetségi kapitánya, Josef Hickersberger is. "Most harminc évvel később ismét megtörténhet, hogy a németek kénytelenek lesznek idő előtt búcsút venni. Ezzel szemben az osztrákok bekerülhetnek a negyeddöntőbe, ám ehhez a már továbbjutott horvátok segítségére is szükség lesz. Mint jó házigazdák, ezt a hazaiak teljességgel megérdemelnék..." - vélekedett a lap. Arra célzott, hogy az osztrákok csak akkor léphetnek biztosan a nyolc közé, ha a lengyelek az utolsó fordulóban kikapnak a horvátoktól vagy döntetlenre játszanak velük.

Felidézte, hogy amikor a horvátok elleni vesztes mérkőzés után megkérdezték Joachim Löwt, a németek edzőjét, hogy mire számít hétfőn, nyelt egy nagyot, és emlékeztetett arra, hogy február 6-án 3-0-ra nyertek az osztrákok ellen. "Csakhogy Ausztria azóta készül erre a találkozóra, hogy megtörtént a sorsolás..." - jegyezte meg a Die Presse, amely egyébként a horvátokat az Eb új titkos esélyesének nevezte.

A Der Standard teljesen megérdemeltnek minősítette a döntetlent, aláhúzva, hogy a hazai csapat akár 3-0-ra is vezethetett volna a félidőben, ha kihasználja a helyzeteit. "Aztán beigazolódott az aranymondás: ha valaki nem él a szerencséjével, az előbb vagy utóbb peches lesz. Vagy futballnyelvre lefordítva: ha egy csapat nem rúg gólokat, maga fog kapni. A tegnap este a kihagyott lehetőségek estéje volt. Aztán jött az öreg (Ivica Vastic), és egy csapásra visszaadta a reményt" - írta, hozzáfűzve: végeredményképpen a piros-fehér együttes emlékezetes estével ajándékozta meg az ország népét, még akkor is, ha mérkőzés lefújása előtt már sok elkeseredett szurkoló elhagyta a stadiont.

A Kurier szerint a lengyelek ellen szerzett egy pont történelmi esélyt teremtett az osztrák csapat számára, hogy egy Európa-bajnokság negyeddöntőjébe jusson. Az Ernst Happel Stadionban újjáéledtek a remények - fogalmazott a független lap, amely a hazai válogatottat egy olyan, a futballvilágban parányinak számító falucskához hasonlította, amely fellázadt a túlerőben lévő (lengyel) nagyhatalommal szemben, és bizonyította, hogy az esélytelenek is elérhetnek sikereket. "Persze nem lehetetlen, hogy Josef Hickersberger egy hordónyi varázsitalt vert csapra a tegnap esti találkozó előtt" - tréfálkozott a lap.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a németek elleni puszta győzelem sem elegendő a továbbjutáshoz, az álom valóra váltásához az is kell, hogy egy hétfői horvát győzelem vagy döntetlen végleg szertefoszlassa a lengyelek reményeit - vagy ha mégis az utóbbiak diadalmaskodnak, legalább ne szerezzenek eggyel több gólt, mint az osztrákok. A németektől elszenvedett 0-2-es vereség miatt ugyanis most rosszabbul állnak gólkülönbség tekintetében, mint a hazaiak.

Mindenesetre az egyik osztrák bulvárlap címoldalán, öles betűkkel már most "bécsi csodáról" beszélt, és magabiztosan hozzátette: "Ezután pedig legyőzzük a németeket!"
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását