2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hogyan alakult ki az emberi beszéd

Amerikai kutatók szerint, az ördöhgal párosodási hívása talán segíthet magyarázatot nyújtani az emberi beszéd kialakulására. A csúnyácska ördöghal párosodásra hívó szava talán egykor majd magyarázatot nyújthat a tudósoknak az emberi beszéd kialakulására i
2008. július 18. péntek 14:39 - Hírextra
A Mexikói-öbölben élő, szélesszájú, vörös szemű ördöghal hümmög a víz alatt. A halak idegrendszerének vizsgálata a biológusok számára értékes adatokkal szolgál a magasabbrendű szárazföldi állatok - így az ember - hangképzésének kialakulására is.

Számos állat kommunikál a hangjával: a madarak csicsergése, a béka brekegése, a bálnák dala valószínűleg egyaránt ősi halak idegrendszeri változásaiban gyökerezik. A halak hangjait legtöbbünk nem ismeri. Andrew H. Bass, a Cornell Egyetem viselkedéskutatója és neurológusa az AP hírügynökségnek adott interjújában azonban gyorsan igyekszik tisztázni: szó sincs arról, hogy a halak valamiféle "nyelvet vagy akár valamiféle magasabbrendű agyi funkciót használnának. Csak bizonyos ősi eredetű idegsejteket, neuronhálózatokat".

Ez a kezdetleges, több százmillió évvel ezelőtt kialakult rendszer azonban alapja minden vokalizációnak. Bass és munkatársai a békahalfélék két, egynél többféle hang kiadásra képes faját, az ördöghalat és a lyukacsoshalat tanulmányozták. "Hangjaik nem olyan összetettek, mint a madaraké vagy az emlősöké. Tulajdonképpen ez a legegyszerűbb kommunikáció. De a hangképzés idegi hátterét a legegyszerűbb ezeken a halakon megfigyelni" - magyarázta a kutató.

A halak két esetben hallatják a hangjukat: egyrészt a már korábban említett párcsalogatásra - ekkor a méhdöngéshez vagy motorbúgáshoz hasonlóan "hümmögnek" -, másrészt pedig dörmögnek ívóhelyük védelmekor. Noha a hangképzőrendszer és az idegi háttér felépítése egyszerű, a kutatók megfigyelései szerint mégis teljes mértékben megegyezik a fejlettebb gerincesekével, amiből a vokalizáció korai - közös - eredetére következtethetünk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását