2024. május 19. - Ivó, Milán

Tőrdöfések a magyar szívekben

Finoman fogalmazva sem úgy alakul eddig ez a fránya harmadik nap Pekingben, ahogy azt eltervezték a magyar szurkolók. Szinte egész nap csak a női vízilabda válogatottunk hozta legjobb formáját, a női tőrözőink például mélyen tudásuk alatt teljesítettek. A
2008. augusztus 11. hétfő 12:30 - Gedei Szilárd
Már a délutáni program után biztos, hogy ma sem örülhetünk majd aranynak, s ehhez az aranyínséghez bizony nem szoktunk hozzá az elmúlt olimpiákon. Akikben reménykedtünk, hogy előbb-utóbb megtörik a csendet, ők természetesen a vívók – valahogy azonban mintha átok ülne rajtuk: tegnap éppen csak hogy lemaradt a bronzról Boczkó Gábor párbajtőrben, ma pedig három indulónk a női tőr csatározásai folyamán összesen négy mérkőzést tudott nyerni. Mint azt korábban már leírtuk Varga Gabriella, Mohamed Aida és Knapek Edina is könnyedén jutott be a 16 közé, ott azonban ketten egészen könnyedén pottyantak ki: Varga mindössze 4 tusra volt képes az aprócska koreai Nam Hjun Hi ellen és Mohamed Aida is meglepően reménytelenül vívott, ő 15-5-re kapott ki. Egyedül Knapek ment egy körrel tovább (15-10 a kínai Szu Van-ven ellen), de a negyeddöntőben pechjére a címvédő olasz Valentina Vezzali várt rá, aki szinte már-már megaalázó módon 15-3 arányban intézte el a magyar lányt. Knapek persze mindent megpróbált talján riválisa ellen, de egyszerűen semmi sem használt – az volt az ember érzése, miközben nézte a szenvedést, hogy ha reggelig vívnának, akkor is képtelen lenne a mi lányunk három egymás utáni tust bevinni ellenfelének. A legtovább jutó magyar tőröző végül a 12. helyen zárta egyéni fellépését az ötkarikás játékokon, csapatban azonban a hét folyamán még javíthatnak majd a lányok.

A gyenge szereplést egyelőre senki nem tudja hova tenni, de legalább nem is magyarázkodik senki: egyszerűen ennyi volt a magyar vívókban eddig – holnap azonban Nemcsik Zsolték javíthatnak a kard egyéniben.

A másik sportág, amiben úgy látszik Pekingben nem lehet szerencsénk, az a cselgáncs. A tegnapi gyanús Ungvári-kiesés után ma sem termett sok babér az 57 kilós Baczkó Bernadettnek, ugyanis rögtön az első fordulóban kiesett. Ráadásul egy magyar ejtette ki, azaz az ausztrál színekben versenyző Pekli Mária. De legalább továbbment az ausztrál-magyar a következő körben, és ezzel magával vitte Baczkót a vigaszágra. A világbajnoki harmadik fiatal magyar judós élt is a felkínált lehetőséggel és megverte a tunéziai Neszria Dzselasszt, a következő fordulóban pedig Barbara Harel következik majd, a francia azonban már keményebb ellenfélnek ígérkezik. Egy kis szerencsével és nagy küzdéssel tehát még elérhető az a fránya bronz, amiből a harmadik napon még mindig nincs a magyar küldöttségnek. Meg persze aranya sem…

A női kézisek után nem sokkal bemutatkoztak a pólós lányok is, ráadásul nem akárhogyan. Ugyan az első negyed nem úgy sikerült, ahogyan azt elgondolták a szép számmal megjelent magyar szurkolók. Végül aztán csak felébredtek Stieberék és az első játékrészt is ki tudták hozni egálra (3-3). Aztán viszont már csak egyszer vezettek a hollandok, a második félidőben pedig csak futottak az eredmény után: a vége 11-9 lett, amivel a megérdemelt két pont lett a lányok jutalma. A magyar csapat legeredményesebbje egyébként Pelle Anikó volt négy góljával. Godova Gábor kapitány tehát megnyugodhat, ezzel az eredménnyel nagy lépést tettek a lányok a továbbjutás felé.

Detre Diána és Gádorfalvi Áron jóvoltából egy érdekes sportágat is megismerhetnek a magyar szurkolók Pekingben. Előbbi sportolónk ugyanis 22. helyen áll a női szörfözők között két futam után, utóbbi pedig 18. a férfiak ugyanazon versenyszámában. Ez még nem végeredmény, a másik két futamot holnap rendezik majd a Qingdao Olimpiai Vitorlás Központban, s négy futam alapján hirdetnek majd végeredményt.

Pekingi idő szerint ma délután benépesült a ring is: megkezdődtek a küzdelmek 60 kilógrammban az ökölvívóknál – Varga Miklós magyar idő szerint délután fog a kötelek közé lépni. Úszóink pedig remélhetően beveszik magukat a Vizeskockába, hiszen Cseh Laci mellett Kerékjártó Tamás, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn is megkísérli a továbbjutást előfutamából.

Délutánra várhatóan befejeződik Szávay Ági meccse is a kínai Cseng ellen, mindenesetre az első szettet alig 48 perc alatt behúzta első számú teniszcsillagunk 6-4 arányban.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását