2024. április 29. - Péter

Élelmiszer besugárzás

Engedélyezte az ionizáló sugárzás alkalmazását spenótra és salátára az Egyesült Államok élelmiszer-egészségügyi hatósága (FDA). Az FDA indoklása szerint a technika más élelmiszereknél már bizonyítottan hasznosnak bizonyult a baktériumok és más kórokozók e
2008. augusztus 22. péntek 09:55 - Hírextra
Az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal csütörtöki bejelentése kitér arra is, hogy a besugárzásos kezelés hatására a leveles zöldségek tovább maradnak frissek, élettartamuk meghosszabbodik.

Az engedélyezést megelőzte, hogy két éve több tucat fogyasztó E. coli fertőzést kapott, néhány kórházba is került a forgalomban lévő spenóttól és salátától. Legutóbb, a nyár elején Mexikóból érkezett csípőspaprikától indult ki szalmonellafertőzés.
Az FDA azután hozta meg döntését, hogy minden szükséges adatot áttanulmányozott - közölte Stephanie Kwisnek, a hatóság szóvivője.

Ipari csoportok nyolc éve kértek először engedélyt többféle élelmiszer, elsősorban hústermékek sugárzásos kezelésére. Az FDA eddig zöld utat adott egyebek közt húsok, fűszerek, kagylófélék ionizáló sugárzással való fertőtlenítésére.

Az Egyesült Államok élelmiszerügyi hatósága szerint évente mintegy 76 millió élelmiszereredetű mérgezés vagy fertőzés történik az országban. A leveles zöldségek, így a spenót és a saláta különösen veszélyesek fertőzés szempontjából, mert leveleik ideális életteret nyújtanak a kórokozóknak, ráadásul nyersen fogyasztják őket.

Az élelmiszerek besugárzással való fertőtlenítése ártalmatlan az emberre, de az így kezelt termékeken jól láthatóan elhelyeznek egy sugárzást jelző logót, valamint a "sugárzással kezelve" feliratot - tudatta az FDA képviseletében Kwisnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását