2024. április 29. - Péter

Két helyszínen hat premier az új évadban

A Katona József Színház két helyszínen összesen hat bemutatóval várja a 2008/2009-es évadban a közönséget. Az első premiert, Gorkij Barbárok című darabjának bemutatóját november 14-én tartják - közölte a színház sajtóreferense a társulat zárt körben megta
2008. augusztus 25. hétfő 17:00 - Hírextra
Wéber Edina tájékoztatása szerint Gorkij korai drámáját, a Csehov-színművek szellemiségéhez még közel álló, 1905-ben született Barbárokat Ascher Tamás rendezésében láthatja a közönség.
A nagyszínházi premierek között lesz még Vinnai András most készülő drámája, amelyet Gothár Péter állítja színpadra: az ősbemutatót 2009 februárjára tervezik. G. B. Shaw A hős és a csokoládékatona című vígjátéka Máté Gábor rendezésében áprilisban kerül színre.

A Kamrában Zsámbéki Gábor rendezi a Nagyítás című Antonioni-film dialógusírójának, Edward Bondnak három egyfelvonásosát, XXI. század munkacímmel, a magyarországi bemutatót november 15-re tűzték ki.

Ezt követi Bozsik Yvette színpadi fantáziája, amely 2009 februárjára készül el, és amelynek egyelőre szintén csak munkacíme a Lány kertben. Áprilisban pedig Ascher Tamás rendezi Knut Hamsun Éhség című regényének Forgách András által készített színpadi adaptációját.

Wéber Edina közleménye szerint az évadnyitó társulati ülésen adták át a Vastaps Alapítvány díjait is, amellyel a 2007/2008-as évad kiemelkedő művészi munkáját jutalmazták. A legjobb rendezőnek járó elismerést Máté Gábor (Sáskák), a legjobb férfi alakítás díját Elek Ferenc (Sáskák, Playground), a legjobb női alakításét Pelsőczy Réka (Sáskák), a legjobb női mellékszereplőét Olsavszky Éva (Sáskák), a legjobb férfi mellékszereplőét Haumann Péter (Sáskák), a különdíjat pedig Fullajtár Andrea (Macbeth és Az emberek veszedelmes közelségében) kapta.

A Katona József Színház társulata két új taggal bővült: a Színház- és Filmművészeti Egyetemről két friss diplomást, Tenki Rékát és Dankó Istvánt szerződtették.

A színház társulata idén is több alkalommal utazik külföldre. 2008 végéig a Ledarálnakeltűntem című produkció Sepsiszentgyörgyön és Lódz-ban, az Ivanov Zágrábban, A Karnevál utolsó éjszakája Omszkban és Trentóban, a Trakhiszi nők előadása pedig Stuttgartban vendégszerepel - írta Wéber Edina.

Tájékoztatása szerint a színház fennállásának 25. évfordulója alkalmából 2007-ben indított Notóriusok című színháztörténeti sorozat az új évadban folytatódik. Várhatóan november végén tartják azt a zenés előadást, amely a magyar színházi struktúra körüli vitát dolgozza fel. A produkciót Máté Gábor rendezi.

A Katona József Színházban a 2008-2009-es évad a Kamrában kezdődik szeptember 7-én Vinnai András és Bodó Viktor Ledarálnakeltűntem című darabjával. A nagyszínházban Egressy Zoltán Portugáljával indul a szezon szeptember 23-án.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását