2024. május 3. - Tímea, Irma

Szakértői, semmi más

Az SZDSZ megmondta a frankót: csak és kizárólag a szakértői kormányról hajlandóak tárgyalni Gyurcsány Ferenccel. Aki erre kénytelen lesz lemondani, a liberálisok pedig a mennybe mennek, mint az Elkúró elüldözői vagy nagyon nem.
2008. szeptember 6. szombat 10:23 - Szalay Gergely
Tárgyalnak, de
Az SZDSZ elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel - jelentette be Fodor Gábor liberális pártelnök az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki budapesti ülését követően.
A politikus szerint az elmúlt egy hét új helyzetet teremtett, a kisebbségi kormány beterjesztette programját, amire az SZDSZ tartalmi és személyi okok miatt nemet mondott, ahogyan a többi ellenzéki párt is elvetette azt. Fodor Gábor azt mondta, az MSZP egyedül maradt programjavaslatával, az SZDSZ pedig megoldási javaslatként letette az asztalra a szakértői kormány ötletét.
A pártelnök úgy véli, hogy az ország érdekét ez szolgálná a leginkább, ugyanis a szakértői kormány meg tudná teremteni a stabilitás és a növekedés feltételeit, és egy ilyen kabinet állíthatná vissza a leggyorsabban a közbizalmat.
Végre kezdünk tisztán látni: az ellenzéki pártok nem hajlandóak a kormány terveiről tárgyalni: csakis az új kormány létrehozásáról. A sokat emlegetett szakértőiéről. Mert Gyurcsány elvesztette a hitelét, és más megoldás már nincs. Akármit javasol, helyből elutasítandó. Mert az ellenzék feladata az elutasítás, mint tudjuk.

Tehát Gyurcsány – ígéretéhez híven – távozik, az SZDSZ pedig majd jól támogatja az utána jövőket. Legrosszabb esetben előrehozott választások lesznek, zágsón. Láttunk már ennél sokkal cifrábbat is, valahogy csak túléljük.

Hogy az SZDSZ-ről ugyanez elmondható-e, már más kérdés. Szerintük nyilván, máskülönben nem csinálnák mindezt. Kívülről nézve viszont már nem ennyire egyértelmű a helyzet: hogy mégis mi a cafrangos kutyafülét tudhatnak egyáltalán csinálni, kérdéses.

Hogy mit akarnak, még most sem tudjuk biztosan. Ha a saját programot kérik rajtuk számon, előkapják a 2006-os programjukat: hát ezt. Amivel mindössze annyi gondunk van (úgy össznemzetileg, véreim), hogy két évig virgoncan kormányon voltak (előtte meg négyig), és bőszen dolgoztak világmegváltó terveik valóra váltásán. Ennek megfelelően az ötletek képviselői el lettek küldve a picsába, ahogy azt a párt egyik prominense is szinte tökéletesen felismerte (az sajna nem merült fel benne, hogy az ő pártja is küldve vagyon, nem csak a szocik, de hát istenkém, stresszes helyzet volt, nem esett le nekik azonnal a tantusz. Az az összefüggés, hogy a legjobban elutasított terület a liberálisok kedvence volt, ráadásul szabaddemokrata miniszterekkel, szerintük csúsztatás, minden rosszat a szocik akartak). De az ő programjuk ismert: még sokkal kevesebb adó, még sokkal kevesebb szociális juttatás, az aki szegény, dögöljön meg elvének kísérleti bevezetése. Van benne rendszer, de a nagy többségnek valahogy nem jött be (a szavazó polgárok nagyjából kilencvenöt százaléka nem kívánta támogatni a pártot) – de sebaj, a liberálisok elsősorban annak az öt százaléknak akartak megfelelni, amelyik rájuk szavazott. Ebből négy eltűnt, de sebaj. Egy párt sem végezhet tökéletes munkát.

Több terv is van
Gyurcsány Ferenc pártelnök megbízására Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője a hétvégén felveszi az SZDSZ vezetőivel a kapcsolatot, hogy a két párt közötti megbeszélés időpontjáról egyeztessenek.
Az MSZP és az SZDSZ közötti tárgyalásokon a szocialisták ragaszkodni fognak ahhoz, hogy először a programokról egyeztessenek a felek - szögezték le az MTI megkeresésére nevük elhallgatását kérő szocialista tisztségviselők, az SZDSZ állásfoglalását kommentálva. Mint mondták, többféle forgatókönyv létezik, de az első lépésként arra kíváncsiak, a liberálisok egységesen fel tudnak-e sorakozni egy általuk képviselendő javaslatcsomag mellé. Ha igen, akkor elkezdődhetnek az egyeztetések, amelyeken kiderülhet, mi lehet a közös nevezője a két párt programjának.
A belső liberális megosztottság példájaként említették az adóügyek mellett a szociális segélyezés rendszerének átalakítását.
Ha a miniszterelnök által előterjesztett Megegyezés programjában megjelöltnél nagyobb arányú adócsökkentést javasolna az SZDSZ, akkor a szocialisták azt várják a liberálisoktól, hogy nevezzék meg forrásoldalt.
Inkább az lehet az érdekes kérdés, mennyit tudnak még összeszedni. Ezt már vizsgálták mások is, túl sok esélyt ők sem látnak. Jobbról maximum egy csendesen elismerő biccentést – csak azért, mert elűzi az Ellenséget, és visszasegíti Viktort rég megérdemelt helyére, szavazatot még nem érdemel, mégiscsak liberális párt, ez pedig majdnem olyan súlyos szitokszó bizonyos jobboldali körökben, mint a zsidó (tartalmilag pedig ugyanazt jelenti, de a libik állandóan zsidózást emlegetnek, ha zsidózást hallanak, figyelni kell az ilyen nüanszokra). Szavazatokat jobbról ne tessenek sokat remélni.

Ja, balról se: az MSZP-szimpatizánsok (akik eddig második szavazataikkal támogatták a madaras pártot) valószínűleg nem repesnek majd az örömtől, hogy a legnépszerűtlenebb minisztereket adó formáció keresztbe tett a kormánynak. Oké, rendben, megtettétek, mi is megtesszük, amit tudunk: nem szavazunk rátok. Ha nem kellünk, oldjátok meg önerőből, juttok, amire juttok. Őszintén: saccperkábé nem túl sokra.

Középen ebben az országban egész egyszerűen nincs akkora tömeg, amekkorára akár egy lakógyűlés biztos többségét is fel lehetne építeni: aki meg mégis, az valószínűleg már pont annyira unja az SZDSZ-t, mint az összes többi pártot. Ha akart volna, már szavaz oda.

A kitartó liberális törzsközönség pedig jelenleg uszkve egy százalék: még ha mozgósítják is köreiket, akkor is necces, megnégyszerezik-e számukat.

Arról nem is beszélve, hogy a szakértői kormányról vajmi keveset tudunk: csak annyit, hogy minden párt szerint az ő embereinek kellene benne ülnie – sokban tehát nem különbözik a nemszakértői kormánytól (tetszőleges téma igazi szakértőjét amúgy is arról lehet felismerni, hogy herótja van a politikusoktól, és nem tud elég messze lenni tőlük).

Az pedig nem elég komoly alap, hogy ne Gyurcsány vezesse – rendben van, ez sokak vágyaival összecseng, de önmagában kissé kevéske. A programja sokban nem térhet el a jelenlegi kormányprogramtól, legfeljebb a szociális kiadásokkal: ez nagyjából az orbáni nyugdíjbefagyasztás helyett a nyugdíjasok és kismamák befagyasztását jelenthetné – a fene sem érti, miért nem követelik ezeket hangosabban.

Vagy mást legalább. Ha már előrehozott választásokon akarják visszahozni a régi jó bibós csapatot, akkor is kellene majd valamivel kampányolni. A szocik az elkúrtuk, de nekifogtunk, és az adócsökkentést nem szavazták meg a többiek – szöveggel valamire még mehetnek, a nem is olyan fiatal demokraták a kevesebb adó, több juttatás csodás paradoxonjánál jobbat úgy sem találnak ki (amíg bejön, minek is kéne más), az MDF-nél jelenleg bizonytalan, hogy Fidesz-tagozat lesz-e belőle, vagy marad a dávidi nagyon lassú előretotyogás – valami se hús, se hal izére bizton lehet számítani tőlük is, ad abszurdum néhány valóban jogos felvetéssel.

Az SZDSZ viszont ha kiáll egy volt miniszterrel szidni a kormányt, majd közli, hogy még keményebben akarja folytatni az eddigieket, egyszerűbb, ha nem is indul a választásokon – rengeteg pénzt lehet ezzel megtakarítani. Ha pedig van jobb ötletük, felmerülhet a kérdés, miért is tartogatták ennyit magukban – szóljon, aki nem lát sehol kommunikációs csapdát (is).

Szóval, így állunk nagyjából: a kormányfőt már nem sokáig hívják Gyurcsány Ferencnek, de az utód nevéről, pártállásáról, terveiről semmit sem tudunk.

Csak az biztos, hogy megint az SZDSZ-ről szólnak majd a hírek: ha kell ez nekünk, ha nem. De egy szempontból érdemes lesz rájuk figyelni: a legmerészebb jós sem tudhatja biztosan megjósolni, hallunk-e még valaha a pártól.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását