2024. április 29. - Péter

Milliárdos adócsalás

Pénzmosásra szakosodott bűnszervezet ellen javasol vádemelést a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI); a gyanú szerint a bűnszervezet pénzügyi tanácsadás címén több, a gazdasági életben jelentős forgalmat bonyolító társaság adóalapját csökkentette fiktív cégek álta
2008. szeptember 18. csütörtök 15:36 - Hírextra
Hegyes Sándor őrnagy közölte, két éve érkezett bejelentés a rendőrséghez arról, hogy egy férfi gyanúsan nagy összegeket vesz fel egy cég számlájáról. A céget ellenőrizték, és kiderült, hogy az valós gazdasági tevékenységet nem végez és két hajléktalan a tulajdonosa.

A rendőrség megfigyelte a férfit, aki a felvett pénzt egy takarítással foglalkozó, ismert kft.-hez juttatta el. A pénz eredetét kutatva jutottak el a nyomozók M. Gy.-hez, aki - mint kiderült - pénzügyi tanácsadás címén gazdasági társaságoknak nyújtott "segítséget", amellyel azok az adóalapjukat csökkenthették.

M. Gy. és társai azzal gyanúsíthatók, hogy hajléktalanok, román állampolgárok nevére gazdasági társaságokat alapítottak. Ezt követően a megbízók - az adóalapjukat csökkenteni szándékozó cégek - fiktív alvállalkozói szerződéseket kötöttek ezekkel a fiktív gazdasági társaságokkal, amelyek további fiktív cégekkel szerződtek, azok pedig további fiktív cégekkel kötöttek alvállalkozói szerződést. A fiktív cégek ügyletei mögött valós gazdasági tevékenység nem volt, de a szerződésben rögzített munkáért járó pénzeket átutalták - mondta az őrnagy.
Az elektronikus úton "utaztatott" pénzt végül a bűnszervezet egyik tagja vette fel, és a 10-15 százalék "haszon" levonása után visszajuttatták azt a megbízónak.

A rendőrség gyanúja szerint M. Gy. 20-25 embert foglalkoztató bűnszervezetet hozott létre, amelyben mindenkinek megvolt a feladata: voltak verőemberek, pénzátadók, a fiktív cégek alapításában közreműködők. A gyanú szerint négy ügyvédi iroda is közreműködött a fiktív cégek létrehozásában illetve adás-vételében, ezért négy ügyvédet közokirat-hamisítással gyanúsítanak.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet közel 3 milliárd forinttal csökkentette a hozzájuk forduló cégek - a takarítócég mellett például építőipari vállalkozás - adófizetési kötelezettségét, így azok kevesebb áfát, társasági adót, munkáltatással összefüggő adót fizettek be. A takarítócégnél például több száz embert foglalkoztattak, akiket nem jelentettek be a társadalombiztosításnak, és nem is fizették utánuk a járulékokat.

A rendőrség most 18 cég vonatkozásában összesen 48 emberrel szemben javasolt vádemelést, de további 22 cég vonatkozásában a nyomozás tovább folyik. Az ügyben jelenleg előzetes letartóztatásban van a bűnszervezet vezetője, M. Gy. és a bűnszervezet egyik tagja.

Az eljárás során a bűnszervezet vezetőjének fellelhető, közel 200 millió forintos vagyonát zár alá vették, és lefoglaltak 17 millió forint készpénzt is a nyomozók. A büntetőeljárással párhuzamosan az adóhatóság 32 cégnél folytatott adóvizsgálatot, amelynek nyomán a 3 milliárd forint adóhiányon felül közel 350 millió forint adóbírságot szabott ki.
A rendőrség a nyomozás során csaknem kétszáz tanút hallgatott meg, és több mint 15 ezer oldal nyomozati irat született az eljárásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását