2024. április 29. - Péter

A Csík zenekarral ünnepel Ferenczi Gyuri

Útkereső születésnapi koncertre készül Ferenczi György szájharmonikás november 5-én az Új Színházban. A most 40 esztendős zenész együttesével, a Rackajammel és a Csík Zenekarral közösen lép színpadra, de - mint azt az MTI-nek elárulta - nem az elmúlt 40 é
2008. október 10. péntek 18:54 - Hírextra
Ferenczi György, aki október 12-én ünnepli 40. születésnapját, 7 éves korától hegedült, majd Benkő Zsolt gitáros barátjával 12 éves korában alakította első zenekarát. Komoly szakmai sikerek kísérték pályáját, szájharmonika-világbajnokságot nyert 1993-ban. A saját produkciók mellett számos hazai zenekarral és zenésszel játszott együtt.

A népszerű "herflis" az MTI-nek elmesélte: gyerekkorától a Hobo Blues Band koncertjeire járt. Benkő Zsolttal 1991-ben alakították a Herfli Davidsont, ma is zenélnek együtt. A Herfli Davidson alakulásakor egy évig próbáltak, hogy ne félkész produkcióval lépjenek a közönség elé - idézte fel Ferenczi György.

Mint mondta, a bluesos évek alatt is érlelődött benne a változás igénye. Több ezer koncert után elege lett a klubzenélésből, bár a közönség "szájában" lehetett rutint szerezni. 1999-ben kiszállt a műfajnak abból a részéből, ahonnan azután mások is elmenekültek. "Megszűnt a blues-klubélet a fesztiválokkal együtt, a műfaj elérte teljesítőképessége határát" - vélekedett.

Népzenével 1993 óta foglalkozott, első lemezét a Méta együttessel készítette. "Sokat dolgoztam azért, hogy magyar zenét tudjak játszani. Nem értették, mit akarok, miért nem játszom bluest. A bluest meg lehet és meg kell újítani, Magyarországon magyar zenére van szükség, amit az egész világon felismernek. Modern zenéről és nem első világháborús bakabúcsúztatókról van szó" - hangsúlyozta.

A Csík Zenekarral közös születésnapi koncert nem visszatekintő, hanem útkereső lesz - mutatott rá Ferenczi György, hozzátéve, hogy a Csík Zenekarral 30 perces közös, teljesen akusztikus műsort játszanak. Három hegedű, cimbalom, bőgő, kontra, szájzongora, mandolin, ülődob, akusztikus gitár, szájharmonika szólal meg, komoly vokál is lesz.

"Mindkét zenekar komolyan gondolja a közös zenélést, közös turné is várható" - árulta el Ferenczi György, hozzátéve, hogy zenekara, a Rackajam akusztikusan is képes olyan erős megszólalásra, mint elektromosan.

Beszámolt arról is, hogy évente 120-150 hazai és 60-70 külföldi fellépésük van például Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban. Kitűnő a magyar nyelvű zene fogadtatása - hangsúlyozta Ferenczi György.

A Rackajam Petőfi-lemeze, a költő munkásságának újraértelmezése nagy siker volt, aranylemez lett. Legutóbbi lemezük Milyen lárma? címmel jelent meg tavaly.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását