2024. május 2. - Zsigmond

Hurutveszélyes joghurtok

A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül hatnak pozitívan az ekcémára a probiotikumok, a jótékony baktériumok. Sőt, sok esetben még veszélyesek is lehetnek. Bélhurutot okozhat néhány, barátságosnak titulált baktérium, amelyek joghurtokban és egészségi
2008. október 13. hétfő 07:38 - Hírextra
A kutatók tizenkét tanulmányt néztek át, amelyek összesen nyolcszáz ekcémás gyermeket vizsgáltak, és azt találták, a probiotikumok nem enyhítenek a kiütéseken és a viszketésen. Az egymástól független tanulmányok 46 páciense ráadásul olyan mellékhatásokról számolt be, mint a bélfertőzés és egyéb bélproblémák.

Minden húsz emberről egy ekcémás, a gyermekeknek azonban az ötöde küzd a betegséggel az Egyesült Királyságban. A betegség kialakulásának több oka is lehet, a tanulmányok azonban azt mutatják, az ekcémásoknak másféle baktérium van a beleikben. Ezért ajánlják az orvosok sokaknak, hogy probiotikumokkal kezeljék magukat.

A probiotikumokat eddig olyan, úgynevezett "jó" baktériumokként (nem-kórokozó, nem-mérgező) tartották számon, amelyek eljutnak a vastagbélbe, és ott jótékony hatást fejtenek ki.

Azonban a londoni Imperial College kutatója, Dr. Robert Boyle úgy találta, mindez nem igaz. "Nincs rá semmiféle bizonyíték, hogy a probiotikumok szedése hatásos kezelést jelentene az ekcémára nézve" - mondja. Ráadásul bizonyos emberekre nézve még veszélyesek is lehetnek, például a csecsemőkre.

Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy más, tesztelés alatt álló probiotikumok viszont hatásosak lehetnek az ekcéma kezelésében. Ha pedig terhesség alatt szedjük őket, vagy az újszülöttek életének első hetében adjuk nekik, azzal megelőzhetjük a betegség kialakulását.

A Manchesteri Egyetem professzora, Ashley Woodcock szerint ugyanakkor nem ismerjük, milyen hosszú távú hatásai lehetnek a csecsemőknek beadott probiotikumoknak, és csak klinikai felügyelettel szabadna szedni azokat.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását