2024. április 29. - Péter

Elárverezik a rendező házát

Alig egy évvel halála után eladják Ingmar Bergman Farö szigeti házát.
2008. október 23. csütörtök 14:17 - Hírextra
Nyáron, amikor elterjedt ennek híre, senki sem akarta elhinni. A napokban azonban a nagy svéd filmrendező egyik fia, Daniel megerősítette a tervet.
"Árverésre bocsátjuk a házat még 2009 vége előtt" - mondta lakonikusan.

Ha ismeretlen személy házáról lenne szó, senki sem törődne vele, csakhogy a gyönyörű birtok a Balti-tenger közepén, Farö holdbéli szigetén az évtizedek során negyven remekművet jegyző Xanaduvá vált, mint amilyen Orson Welles Aranypolgárának palotája - írta a Le Figaro című francia napilap.

Az odavezető út elég bonyolult. A Gotland repülőtérre érkezve a látogatónak kocsit kell bérelnie és szél fújta mezőkön keresztül kell haladnia az északi csúcsig, majd csónakba szállva jut el Farőre, amelynek neve helyi nyelvjárásban "távoli szigetet" jelent. Ott már könnyű megtalálnia Bergman kerek, vörös gránit sírját, ahol utolsó, ötödik feleségével, Ingrid van Rosennel nyugszik. A sír a temető végében van, ő maga választotta ezt a helyet, mintha holtan is kerülni akarta volna a főút zaját.

A birtokra jutni még nehezebb. "Ingen aning" - "nem tudjuk" - mondják a lakosok. Végül több kilométeres, homokos út után, ahol kerülgetni kell a birkanyájakat, egy kerítés zárja el a továbbhaladást. Itt kezdődik Bergman birodalma, ahol, akárcsak Az aranypolgárban, tiltó táblák fogadják az utasokat: "Akta hunden!" - "Vigyázat, kutya!" - "Enskit omrade" - "Magánterület".

A kerítésen keresztül látható az 1700-as években épült csűr, amelyet a rendező magánmozivá alakított át. Haláláig minden nap megnézett egy filmet. Az amerikai kasszasikerektől a francia filmekig mindenre kíváncsi volt. A filmeket Stockholmból hozatta.

Néhány kilométerrel távolabb sejlenek további épületek, köztük egy 300 négyzetméteres, hosszú ház, ahová nem lehet bemenni. Néhány örökös még él benne. Bergman azonban egy dokumentumfilmben, amelyet egy közeli barátnője készített a halála előtt, megmutatta a belsejét. Rusztikus, polgári berendezés, a falakon rajzai, híres karosszéke a kandalló előtt, ahol olvasni szokott. A nagy ablakokon hihetetlen kilátás nyílik a tengerre, amelyet Farö annyira különleges fénye világít meg. Ez fogta meg a rendezőt 1961-ben, amikor a Tükör által homályosan című film forgatásához keresett helyszínt. A házat a forgatás után építette meg saját rajzai alapján. Itt élt 47 évig, itt forgatta többek között a Persona, a Szégyen, a Szenvedély és a Jelenetek egy házasságból című örökbecsű műveit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását