2024. május 2. - Zsigmond

Akik táncolnak a sírunkon

A világ nagy része néhány dollárból tengődik, közben Dubaiban olyan pazarló show-val nyitnak meg egy luxusszállodát, amire eddig a történelemben nem volt példa. Palm Dzsumeriah Hotel csütörtöki önünneplése nagyobb cécó volt, mint a pekingi olimpiai megnyi
2008. november 22. szombat 08:59 - Pénzes Dávid
Míg a világ a gazdasági válságba csúszik egyre beljebb, emberek munkahelyeket veszítenek el, egzisztenciák, családok, életek dőlnek romba, addig Dubaiban a fényűzés a csúcsát éli. Máshol kormányok jutnak csődközeli állapotba, Uniós országok kénytelenek segélyeket és hiteleket igénybe venni, de az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában a pompa és a pénzfolyatás magasiskolája zajlik.

A Palm Dzsumeriah Hotel csütörtöki megnyitójára 20 millió dollárt (4,2 milliárd forintot) tapsoltak el a szervezők. A pirotechnikai showra háromszor annyi rakétát használtak el, mint a Pekingi Olimpiai Játékok megnyitóján. A bulin részt vett Robert De Niro, Oprah Winfrey, Janet Jackson, Michael Jordan és Boris Becker.



Magyarok is

A sziget
A 800 futballpálya alapterületű szigetet majdnem 100 millió köbméter homok és hétmillió tonna kő felhasználásával építette a Perzsa-öböl vizére a Nakheel, a dubaji kormány ingatlanfejlesztő cége. A pálma 17 ágán és a szigetet körülölelő hullámtörőn nyolcezer villa és lakás épült. A törzsén bevásárlóközpontok, irodaházak és szállodák sorakoznak.
Az elképesztő látványvilág megjelenítésében két magyar is részt vett. Bordos László Zsolt és Kovács Ivó a háromdimenziós animációkért, és a forgatókönyv művészi megjelenítéséért feleltek. Alkotótársuk Giovanni Bourgeois VJ (visual jockey, mozgóképekkel operáló látványmester). A munkát Marie Jeanne Gauthe irányította, aki Jean-Michel Jarre gigakoncertjein a vetítések művészeti vezetője.

A szálloda megnyitója megmutatta a világ jelenlegi döbbenetes megosztottságát. Míg valahol a luxusszórakoztatásért képesek dollár milliókat költeni, a bolygó más részein soha nem látott szegénység uralkodik. Az egyenlőtlenségek egyre nagyobbak. 1990-hez képest ma 54 országban lett alacsonyabb az egy főre jutó jövedelem; 21 országban több az éhező; 114 országban több 5 éven aluli gyermek hal meg évente; 12 országban csökkent az iskolába iratkozó gyerekek aránya; 34 országban csökkent a születéskor várható élettartam. 1981 és 2001 között a 2 dollár alatt élők száma 2,4-ről 2,74 milliárdra nőtt.



Adatok
A pálmasziget 17 kilométer hosszú hullámtörőjének ötven pontján, illetve a szálloda tetején és 400 erkélyén felállított kilövőállomásokról 245 méter magasra repültek a rakéták. A tűzijátékot az űrben keringő műholdak kamerái is látták.
Ma a Föld lakosságának leggazdagabb öt százaléka a globális jövedelmek egyharmadával rendelkezik, ugyanannyival, mind az „alsó” nyolcvan százalék. A világban több mint, 870 millióan éheznek, csaknem 1 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, minden ötödik ember analfabéta. Eközben a Palm Dzsumeriah Hotel-ben sosem látott luxuskörülmények között henyélhetnek a vendégek.

A totális kapitalizmus sokak szerint már régen csődöt mondott, csak a fenntartóik nem akarják ezt észrevenni. Ez az érv kiváló tápanyagot kaphatott a luxushotel megnyitója kapcsán. A pazarlás netovábbja, az öncélú ünneplés - néhány száz kilométerrel arrébb pedig kiszáradt afrikai csecsemők, gyilkolni kész gyerekkatonák, kalózok által rabolt hajók, és mindezeken felül egy masszív recesszió felé robogó világgazdaság.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását