2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Játszóház hátrányos helyzetűeknek

Tárlatvezetés, játszóház, kézműves foglalkozások és koncertek is várták azt a közel 200 hátrányos helyzetű kisiskolás gyereket, akiket a Hungarofest Kht. - Reneszánsz Programiroda látott vendégül pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban Budapesten.
2008. december 19. péntek 18:17 - Hírextra
A kisiskolások egy része a kelet-szlovákiai Sajógömörről, a többi gyerek Csomodról érkezett; még sosem jártak Budapesten, ezért ez egy szép karácsonyi ajándék volt számukra - mondta Gárdos Bernadett, a Reneszánsz Programiroda vezetője az MTI-nek. Hozzátette: a sajógömöri tanulókkal egy történelemtanári konferencián ismerkedtek össze, amelyen a gyerekek Mátyás királlyal kapcsolatos előadásokat, performanszokat mutattak be.

A Reneszánsz Programiroda által szervezett korábbi programok közül Gárdos Bernadett kiemelte a Reneszánsz túra elnevezésű eseményt, amelynek keretében 45 000 iskolás kirándult az országban, látogatott múzeumokat. A Cimbora Karaván is sikeresnek bizonyult, ezen belül magyarországi reneszánsz emlékhelyekre, a többi között Veszprémbe látogathattak el a tanulók.

A Nemzeti Múzeumba meghívott gyerekek a Reneszánsz Látványtár című kiállítását tekinthették meg vezetéssel, és élő interpretációs játékon, kézműves foglalkozásokon vehettek részt, valamint reneszánsz hangszerekkel is megismerkedhettek Csörsz Rumen István jóvoltából.

A múzeumpedagógiai programok mellett a múzeum lépcsőházában Kandech Evelyne és Palcsó Tamás rövid koncertje szórakoztatta a résztvevőket karácsonyi dalokkal és ünnepi énekekkel, s a gyerekek a múzeumban szerzett élmények mellett karácsonyi csomagot is vihettek haza.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott Reneszánsz túra keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban több mint 3000 diák járt; az intézmény ötféle programot kínált, egyebek mellett historizáló történeti játszóházat, tárgykészítést, szituációs játékokat, tánctanulást, a kor zenéjével való ismerkedést - mondta Kesik Gabriella, a Magyar Nemzeti Múzeum Közművelődési Főosztály vezetője az MTI-nek.

Az Oktatási- és Kulturális Minisztérium a tavalyi évben indította útjára azt a programot, melynek során szerény körülmények között élő gyerekek részére kulturális és múzeumpedagógiai szabadidős kirándulásokat szervez a karácsonyt megelőző és követő időszakban; a hátrányos helyzetű térségek tanulói, osztályközösségei számára szervezett eseményeken a diákok múzeumpedagógiai foglalkozáson, múzeumi órán vehetnek részt, s a kirándulások részeként megismerkedhetnek az adott helyszínnel. A rendezvényeken országosan 22 ezer halmozottan hátrányos helyzetű általános iskoláskorú gyermek vesz részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását