2024. május 6. - Ivett, Frida

Feszültségszemle

Nyílt párbeszédet, a szakmán belüli fesztültségek tisztázását is várja a január 29-én kezdődő 40. Magyar Filmszemlétől - mondta el az MTI-nek a fesztivál játékfilmes zsűrijének elnöke, Mészáros Márta. A rendező kitért jelenlegi munkájára, a szomorú sorsú
2009. január 10. szombat 17:15 - Hírextra
"Számos alkotást még nem láttam, de úgy hírlik, hogy nagyon sok érdekes, fiatalok által készített film van" - számolt be várakozásairól Mészáros Márta.

A Kossuth-díjas rendező nem bánja, hogy utóbbi évek szokásával ellentétben ezúttal nem hívtak meg külföldi szakembert a filmszemle zsűrijébe: "nagyon helyes, hogy magyarokból áll a zsűri, mert nekik nagyobb a rálátásuk, milyen körülmények között készülnek a hazai filmek. Egy francia vagy olasz szakember hazájában másként működik a filmgyártás" - hívta fel a figyelmet.

A magyar filmesek közötti párbeszédről Mészáros Márta úgy tartja, az "most még fontosabb, mint valaha". A rendező szerint érezhetőek a szakmán belül fesztültségek, "Ha nyitottan és őszintén beszélnek arról, hogy mi történik, az segíthet" - vélte a zsűrielnök, majd hozzátette, nem érti a nézeteltérések okát, hiszen "nem arról van szó, hogy a magyar filmgyártásba belefolynak olyan szponzorok, olyan pénzek jönnek, amelyeket be kell hozni kereskedelmileg. Egy magyar film még akár félmillió néző esetén sem biztos, hogy behozza a pénzét, és ezt mindenki tudja" - fogalmazott.
Mészáros Márta Kéthly Annáról forgatott filmjéről szólva elmondta, azon eddig Remény munkacímmel dolgozott, de az alkotás valószínűleg József Attila versére utalva Nagyon fáj címmel kerül a mozikba. "A verseskötet is fontos szereplője lesz a filmnek" - árulta el a változtatás okát.

"Kéthly Annát sajnos szinte senki nem ismeri, pedig az övé egy tipikus és szomorú magyar sors" - beszélt a főhősről a rendező. Elmondása szerint "nagyszerű ember, szép, sokszínű, érdekes nő, lenyűgöző egyéniség volt, és mint politikusnő sokáig egyedülálló jelenségnek számított a magyar parlamentben. Nem házasodott meg, a hazájának szentelte az életét, és ez nem egy szólam volt részéről. Neki a szociáldemokrata párt volt a családja".

Mészáros Márta felidézte, a Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) 1949-ig jelentős és erős párt volt, ekkor azonban a Magyar Kommunista Párt beolvasztotta, és a lépéssel egyet nem értőket bebörtönözte, illetve száműzetésbe kényszerítette.

"Harmincöt évig a Kádár-rendszer egyáltalán nem beszélt ennek a pártnak a létezéséről, gyakorlatilag kitörölték a magyar történelemből" - hangsúlyozta a rendező, majd megjegyezte, Kéthly Anna alakjáról is kevesen tudtak már beszélni. "Mi azonban találkoztunk még olyan emberekkel, akik munkatársakként ismerték őt Brüsszelben" - tette hozzá.

Kéthly Annának a múlt század összes nagy szociáldemokrata egyénisége, Willy Brandttól Bruno Kreisky-ig mindenki barátja volt, mindannyian nagyon tisztelték őt - emelte ki Mészáros Márta. "Golda Meir a filmben is feltűnik, vele egy kongresszuson találkozott, ott barátkoztak össze, majd az emigrációban élő Kéthly Anna meg is látogatta, mikor Meir Izraelben miniszterelnök lett. Valahol hasonló sorsuk volt, mert Golda Meir is Kelet-Európából származott, így nagyon meg tudták érteni egymást" - beszélt a két politikus kapcsolatáról a rendező.

Mint Mészáros Márta elmondta, a film Kéthly Anna életének második feléről, a száműzetésről szól. "Ahhoz nagyon sok pénz kellett volna, hogy egy teljes életrajzi filmet csináljunk, mert tulajdonképpen az egész század magyar történelme benne van az ő életében. De nem is biztos, hogy elsőnek erre szükség lett volna, ez a változat így sokkal drámaibb" - szólt a készülő alkotásról.

"A történet arról szól, hogy a Kádár-rendszer hogyan próbálja őt visszahozni Magyarországra, és ez lehetőséget adott nekem arra, hogy a hetvenes évekről beszéljek nyíltan és őszintén" - tette hozzá Mészáros Márta, majd reményét fejezte ki, hogy a Magyar Televízió hozzájárul egy "kifejezetten ismeretterjesztő életrajzi film" készítéséhez Kéthly Annáról.

Mészáros Márta várakozásai szerint a film március-áprilisra készül el.
A politikusnőt Eszenyi Enikő játssza, de Fekete Ernő, Cserhalmi György, Kováts Adél, Czinkóczi Zsuzsa, Hámori Gabriella, Máté Gábor, Monori Lili és Básti Juli is szerepet kapott a filmben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását