2024. április 29. - Péter

Díjat kap a múzsa

A Teddy, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a homoszexualitás témáját is megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerés különdíját az amerikai Joe Dallesandrónak adják, aki Andy Warhol férfimúzsájaként a 60-as évek szexuális ikonja volt.
2008. december 17. szerda 07:33 - Hírextra
Andy Warhol, Paul Morrissey és Serge Gainsbourg filmjei, amelyekben Dallesandro is közreműködött, a színészt egy egész generáció számára legendává tették - olvasható a februári fesztivál szervezőinek közleményében.

Dallesandro nemcsak korának legszebb férfija volt, erotikus vonzerejét tudatosan tárgyiasította - mondta Wieland Speck, a fesztivál Panoráma-szekciójának igazgatója és a Teddy díjátadó zsűrijének tagja. Megjegyezte: a színésznek olyan testi megjelenése van, amelynek "szemlélésébe nem fárad bele az ember". - Ez igaz a filmekre és a fotókra is, úgy a férfiakra, mint a nőkre - tette hozzá.
A Teddy-különdíj odaítélése egybeesik a színész 60. születésnapjával.

A vásznon rendre csekély ruházatban szereplő Dallesandróval forgatott filmek között olyanok szerepelnek, mint a Warhol és Morrissey által készített The Loves of Ondine, a Warhol rendezte Magányos cowboyok, és Morrissey rendezésében a Trash és a Heat című filmek, vagy Serge Gainsbourg alkotása, a Szeretlek, én se téged.

A Berlinale szervezőinek közleményében John Waters amerikai rendező olyan "csodálatos" színészként írja le Dallesandrót, mint aki "örökre megváltoztatta a férfiszexualitást a filmvásznon".
A melegdíjakat rövid-, játék- és dokumentumfilm kategóriában is átadják majd, és az 59. alkalommal megrendezendő Berlinálén vetített filmekből válogatnak.

A fesztivált 2009. február 5. és 15. között rendezik. A fesztivál immár szerves részévé vált Teddy-díjakat február 13-án adják át a Kultúrák Házában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását