2024. május 19. - Ivó, Milán

Csökken a távhő

Budapesten a lakossági távhőszolgáltatás alapdíja 5 százalékkal, a hődíj pedig 3,5 százalékkal csökken februártól - az erről szóló javaslatot csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés minden képviselője támogatta.
2009. január 29. csütörtök 18:49 - Hírextra
A díjcsökkenéssel Hagyó Miklós (MSZP) városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerint összesen 23 ezer forinttal fizetnek majd idén kevesebbet a távfűtéses lakásban élők, mint tavaly.

György István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese vitatta ezt, szerinte májusig biztosan nem csökkennek a távfűtési költségek. Úgy vélte, hogy a döntéshozó politikusok hitelessége, szavahihetősége kérdőjeleződik meg, mivel az emberek a számláikon lemérhetik majd, hogy május végéig biztosan nem fizetnek kevesebbet.

A fideszes politikus elismerőleg szólt a Főtáv Zrt. belső hatékonyságának javulásáról, arról, hogy az ebből származó megtakarítást a távfűtés árának csökkentésére költhetik. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a távfűtés versenyhátrányának javításához elengedhetetlenül szükség van kormányzati intézkedésekre. Példaként említette a távfűtési díj áfájának csökkentését, amelyet korábban már szorgalmaztak. Sajnálatosnak tartotta, hogy a fővárosi MSZP-SZDSZ elvetette ezt a javaslatukat, s nem kezdeményezte a kormányzatnál ezt a lépést.

Gábor József (MSZP)hangsúlyozta, ha kisebb lenne a távfűtés áfája, a pénzt valahonnan el kellene vonni. Egyetértett politikustársával abban, hogy januárban "elképesztően magasak" lesznek a távhőszámlák, nehéz helyzetbe kerülnek a távfűtéses lakásokban élők. A távfűtés problematikáját parlamenti szinten, közösen kell rendezni - tette hozzá.

Hagyó Miklós elutasításra javasolta Bagdy Gábor és Endrédy István KDNP-politikusok azon javaslatát, hogy az alapdíjat 10 százalékkal, a hődíjat pedig 7 százalékkal csökkentsék. Mint rámutatott, a kezdeményezés gazdaságilag nincs alátámasztva. A javaslat megvalósítása esetén a Főtávnak 2,3 milliárd forintos vesztesége keletkezne - fűzte hozzá a főpolgármester-helyettes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását