2024. június 2. - Kármen, Anita

Hogyan legyünk sikeresek?

Környezetünk harmonikus megteremtése egyre divatosabbá válik, hiszen mindenki szeretne sikeres lenni munkájában, és párkapcsolatában is. Megkérdeztük Szilvásy Juditot, az Első Magyar Feng Shui Centrum vezetőjét, hogy ő miket javasolna a hétköznapokra.
2009. február 5. csütörtök 07:30 - Kővári Adrienn
A Feng Shui a kínai térrendezés művészete, mely szó szerint szelet és vizet jelent. Képes olyan érzést biztosítani a városlakók számára, mintha a természetben élnének. 4000 éve Kínában még hét pecsétes titokként kezelték, és csak akkor vált mindenki számára nyitottá, amikor a politikaváltozások végbe mentek.

Egy rosszul berendezett lakás, vagy iroda befolyásolhatja a hangulatunkat, munkabírásunkat. A szemünk a leggyorsabb érzékszervünk, az továbbítja a leghamarabb az információt az agyunkba, ezért is fontos, hogy mit látunk. A sötét egyhangúság pszichés problémákat okozhat, amelyek akár pszichoszomatikus betegségekhez is vezethet. A színek, a fények, és a formák befolyásolják viselkedésünket, gondolatainkat, és érzelmeinket.



A Feng Shui a házat, a lakást az emberi szervezet hasonmásának tekinti. A szájnak az ajtó, a szemnek az ablak, a bőrnek pedig a falak felelnek meg. A chi, más néven életenergia, csak akkor képes megteremteni a jó közérzetet, ha szabadon áramolhat. Egy lakásnál, háznál az a jó, ha a bejárattal szemben nincsen ablak, és a mellékhelyiség sem az ajtóval szemben helyezik el, mert így a chi szabadon áramolhat az egész lakásban, hogy majd egy ablakon, vagy a hátsó ajtón távozhasson.

A magyar Feng Shui

Szilvásy Judit mesélte, hogy manapság itthon nagyon divatossá vált a Feng Shui használata. A kicsit is olvasott, és tanult emberek, a külföldi szakirodalmak által, elég hamar megismerkedhettek vele. Hozzátette még, hogy kevés olyan cég van ma, akik ne nézetnék át az irodájukat, vagy az épületüket egy szakemberrel, hogy a bútorok, a falak elhelyezése kedvező légkört teremtsen, ami jó munkavégzést, és egy sikeres céget eredményez.

Egyre gyakoribb, hogy az újépítésű lakásokat itthon is a Feng Shui alapján építik meg, hogy majd a lakók elégedettek legyenek, és hosszútávra kibéreljék őket, vagy akár rögtön meg is vásárolják ezeket a harmóniát, és nyugalmat árasztó épületeket..

Szilvásy Judit figyelmeztetett minket, hogy nem azon van a hangsúly, hogy mit cipelünk be a lakásba, vagy az épületbe. Hiába viszünk bele növényeket, és vizet, ha ezek rosszul vannak elhelyezve, vagy rossz irányba folynak. A harmóniát így is meglehet teremteni, de a jó Feng Shui alapja az, hogy hol helyezkednek el a tárgyak, és hogy a chi, az energia merre folyik.

Érdekes, hogy a sokak számára ismert Ázsia Center, azaz épület, ami teljes mértékben a Feng Shui alapján lett volna megépítve. Viszont a munkáltató nem fejeztette be a munkát, így nem készült el a teljes épület, ami oda vezetett, hogy most nem jó a Feng Shui-ja. Ez például eredményezheti, hogy nem sikeres az épület, vagy az ott lévő boltok veszteségesek, vagy boldogtalanok a dolgozók.

A jó iroda titka

Egy jól berendezett irodában, mindenki jobban érzi magát, és a munkakedv is megnő. Ahhoz, hogy a Feng Shui alapján precízen rendezzünk be egy irodát szakember segítségére lesz szükségünk, mivel nagyon sok tényezőt számításba kell ilyenkor vennünk. Lényeges maga a munkakör, amit ott végeznek, fontos emellett az épület fekvése, és az is, hogy mikor épült, mesélte Szilvásy Judit. Viszont szerinte vannak olyan apróbb praktikák, amikkel könnyen lehet növelni a harmoniát, és a teljesítőképességet.

Ha az ajtóban elhelyezünk egy virágot, vagy egy szőnyeget, már is barátságosabbnak tűnik, és sokkal szívesebben lép be az ember. Tükrök segítségével pedig megnövelhetjük a teret, és a megfelelő világításra is ügyelni kell.

Az irodai munkának az sem kedvez túl jól, ha az iroda a mosdóval szemben helyezkedik el, de ez ellen védekezhetünk egy tükörrel, amit a mosdó ajtajára lógatunk. Az sem túlkedvező, ha az irodák szemben helyezkednek el egymással, ez könnyen nézeteltérésekhez vezethetnek.

Szilvásy Judit szerint, sokszor maguk a dolgozók kérik ki egy szakember véleményét, mert szeretnék megteremteni az összhangot a munkahelyükön, állandósítani magukat, és jó fizetést kapni. A jó iroda berendezésében központi kérdést játszik az íróasztal, ennek elhelyezése a legfontosabb. Mindenképp a falnak háttal kell felállítani, hogy jó rálátásunk legyen az ajtóra, és az ablakra. Ha mégsem tudunk az ajtóval szemben ülni, akkor akasszunk egy kis tükröt asztalunk fölé, így szemmel tarthatjuk a belépőket. Az ablak ellen csak a magas háttámlájú szék tud segíteni. Az sem árt, ha munkatársaink nem velünk szemben helyezkednek el, mert az ilyen helyzet könnyen összetűzésekhez vezethet. A növények itt is nagyon fontosak, mert ezek megteremtik a harmóniát, és elhozzák a természetet a munkánkba, és meg a levegő is jobban áramlik általuk. Viszont a száraz levelekre vigyázni kell, mert azok fáradt energiát közvetítenek.

Az igazgató irodája mindig legyen nagyobb, mint a többi iroda, háta mögött ne legyen ablak, ajtó, kép, mert azok csak elvonják a vele tárgyalók figyelmét.

A dolgozó asztalok mindig megfelelő nagyságúak legyenek, hogy minden kényelmesen elférjen rajtuk, és rendet tükrözzenek. Ha a pénzkeresésen van a hangsúly, akkor ajánlottak a négyszögletű bútorok, de ha kreatív munkát végzünk, akkor lekerekített asztalokat szerezzünk be. Ha lehetséges ezek ne verjék vissza a fényt, és ne is legyenek fekete színűek, mert azok lassítják a munkát. Egyszerűbb színekkel érdemes kifesteni az irodákat, mivel az élénk színek sokszor szóváltáshoz, ingerültséghez vezethetnek. Az sem árt, ha például egy üveg papírnehezék van az asztalunkon, ez segít a koncentrálásban.

További praktikák

Szerelemben szintén nagyon fontos a harmonikus környezet megteremtése, hiszen mindenki szeretné megtalálni az igazit, és boldogan élni vele.

Párkapcsolatban az ágy elhelyezése az, ami nagyon fontos. Szintén tanácsos, ha falnál helyezzük el az ágyat, hogy rálátásunk legyen az ablakra, ajtóra. Rólunk szóló képek legyenek körülöttünk, a falakon, semmiképp se harc jelenetet, vagy vadállatokat ábrázolóak. A színek nyugodtan lehetnek ez esetben élénkek, vidámak, romantikusak, és a növények szintén elengedhetetlenek.

A térrendezés megkönnyíti életünket, a munkában és a szerelemben is sikeresebbek lehetünk. Ezekkel az apróbb praktikákkal kisebb változásokat mi magunk is előidézhetünk, már ezek által is  harmonikusabbak lesznek a mindennapjaink. Viszont, ha igazán nagy megújulást szeretnénk, ahhoz mindenképp érdemes szakértőhöz fordulni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását