2024. április 29. - Péter

Mohácsi busójárás

A hagyományos busójárás mellett farsangi dudaszó, néptánc műsorok és koncertek is színesítik a Mohácsi Busófeszivál programjait a jövő hét végén.A fesztivál két kiemelt rendezvénye a III. Országos Népzenei Tehetségkutató verseny és a II. Nemzetközi Farsan
2009. február 13. péntek 19:46 - Hírextra
A programok minden társadalmi rétegnek és minden korosztálynak tartalmas szórakozást kínálnak, s ennek köszönhetően az utóbbi két évben duplájára nőtt a fesztivál látogatottsága - mondta Bóna István, a szervező Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke a busófesztivál pénteki sajtótájékoztatóján.

A rendezvény gerince évek óta ugyanaz, de a hagyományos programok nem kerülhetnek háttérbe az újdonságokkal szemben; a busójárást nemzetközi és országos szinten is nívós fesztivállá kívánják tenni - emelte ki az elnök.

Erős János, a programot támogató Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a busójárás elűzi majd Magyarországról, s talán a világból is a gazdasági válságot. Hangoztatta, hogy a "zenei anyanyelv" ápolására és támogatására nagy szükség van.
Ferkov Jakab, a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója arra hívta fel a figyelmet: egy 1783-ban kelt Canonica Visitatio (egyházlátogatás) alkalmával készült feljegyzés említi először a busójárás szokását, s ez a hagyomány az 1990-es évektől egyre inkább a reneszánszát éli.

A város öt helyszínén zajló Mohácsi Busójárás hagyományos programjai már csütörtökön elkezdődnek: a szabadtéri színpadon a Favellás busócsoport, a Szélvirág Gyermek Néptánccsoport, a Mohácsi Sokacok Olvasókörének Gyermekcsoportja és a Mohácsi Tamburaiskola műsora szórakoztatja a közönséget. Másnap Területi Német Népdaléneklési Verseny lesz, valamint busómaszk faragók munkái és Kedves István grafikáinak kiállítása látható.

 Népművészeti vásár, busók lakodalmas menete, tánc a Kóló téren, Magyar bál és nemzetiségi táncház kínál izgalmas szombati időtöltést. A hét utolsó napján nemzetiségi néptánc műsor, mohácsi busócsoportok bemutatkozása, a Sokac-révben a szigeti busócsoport csónakos átkelése a Dunán, busófelvonulás, a farsangi koporsó vízrebocsátása, máglyagyújtás és busók körtánca tekinthető meg.

A fesztiválprogramok között pénteken "Made in Hungaria" címmel Fenyő Miklós élő koncertje szórakoztatja a rajongókat, majd tombola és farsangi bál zárja a napot. "A Háremek Tánca" Shamilával, helyi zenekarok tánczenei műsora, a Dance Cool Táncegyesület műsora és a Hooligans együttes élő nagykoncertje szombaton izzítja a publikum vérét; a kisebbeket az Alma együttes interaktív gyerekkoncertje, a színházrajongókat a Thália Színház vendégjátéka várja.

Ezen a napon rendezik a III. Országos Népzenei Tehetségkutató Versenyt, a zsűri elnöke Sebő Ferenc.Vasárnap a többi között a Korona Zenekar délszláv zenei műsora, a Tajti Music együttes és a II. Nemzetközi Farsangi Dudástalálkozó csábítja kellemes délutáni időtöltésre a tradíciók kedvelőit. A hagyományos busójárási programok 23-án és 24-én is folytatódnak, húshagyókedden a Széchenyi téren máglyagyújtással és koporsóégetéssel zárják a programokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását