2024. május 6. - Ivett, Frida

A romániai magyarok büszkék lehetnek magyarságukra

A jelenlegi helyzetben, amikor Románia és Magyarország egyazon nagy európai családnak a tagja, a romániai magyarság joggal lehet egyszerre büszke magyarságára és román állampolgárságára - ezt a gondolatot fejtette ki Traian Basescu román államfő március 1
2009. március 15. vasárnap 14:52 - HírExtra
Az 1848. március 15-én kirobbant forradalom széles egyetértésre lelt a kor társadalmában - mondta -, és a kor felvilágosult személyiségeinek a támogatását élvezte, akik közül egyesek, mint Petőfi Sándor, életüket is áldozták érte - mondta Basescu.

Az államfő szerint az 1848-as magyarországi forradalmi események szerves részét alkotják annak a forradalmi hullámnak, amely 1848 és 1849 között végigvonult egész Európán.

Akkor a magyarok, románok és más európai nemzetek is egyaránt a modernizáció és a nemzeti felemelkedés értékeit kívánták érvényesíteni, a forradalom jelszava a "szabadság, egyenlőség, testvériség", a követett cél pedig a jobbágyság felszámolása, a sajtószabadság kivívása, a cenzúra megszüntetése és a polgárok közötti egyenlő közteherviselés megteremtése volt - emlékeztetett Traian Basescu.

"Megértem azt a büszkeséget, amely ma eltölti Önöket, és ebben az ünnepi pillanatban együtt vagyok Önökkel. A magyarság a történelem folyamán tanúbizonyságot tett arról, hogy szabadságszerető nép. Ezt bizonyította 1956-ban is, amikor fellázadt a kommunista diktatúra ellen.

A magyar nemzet ugyanakkor a tudomány, a kultúra és a sport terén is kimagasló képességű személyiségeket adott Európának és az egész világnak. Megértem az Önök büszkeségét magyarságukra, és meggyőződésem, hogy ez az érzés megalapozott" - olvasható az államfői üzenetben.

Basescu ugyanakkor megállapítja, hogy e magyar közösség tagjainak büszkének kell lenniük román állampolgári mivoltukra is. Románia közös hazája összes állampolgárának származástól függetlenül - állapította meg a román államfő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását