2024. május 20. - Bernát, Felícia

Zsákutca ez a válság?

"Sehova nem vezető zsákutcába" jutna az Európai Unió, ha a jelenlegi válságra protekcionizmussal válaszolnának a tagállamok - mondta hétfőn Londonban az EU bizottságának elnöke.
2009. március 16. hétfő 11:56 - HírExtra
José Manuel Barroso, aki Gordon Brown brit kormányfővel tárgyalt a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban az uniós vezetők brüsszeli találkozója előtt, közös sajtótájékoztatójukon kijelentette: ez az első ilyen jellegű, világgazdasági szinten "szinkronban zajló" válság, de van belőle kiút. A brüsszeli bizottság vezetője azt mondta: az integrált, egységes belső EU-piac léte önmaga minden egyes uniós állampolgár éves jövedelmét átlagosan csaknem 500 euróval növeli.

A bizottsági elnök az eddig elhatározott válságellenes lépésekről szólva hangsúlyozta: az EU-tagállamok "legalább" 400 milliárd eurós - az együttes hazai össztermék-érték 3,3 százalékának megfelelő - gazdaságélénkítő kiadást hajtanak végre 2009-2010-ben.

Gordon Brown a sajtótájékoztatón ismét felidézte azt a tervet, hogy az eddigi és a jövőbeni gazdaságélénkítő lépéseket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) minősítené. Ez az elképzelés szerepelt a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság (G20) hétvégi angliai pénzügyminiszteri tanácskozásának záróközleményében is, első hivatalos utalásként arra, hogy a világ vezető hatalmai globális felügyeleti szereppel ruháznák fel a valutaalapot.

Barroso a londoni sajtótájékoztatón kijelentette: véget kell vetni "a homályos banki praktikáknak", és ismét meg kell honosítani az etikát a pénzügyi rendszerben. "Az emberek dühösek Európában" azért, ami a bankrendszerben történt, ezért van szükség a tervezett erőteljesebb szabályozásra, amely kiterjed a bankvezetői javadalmazási rendszerre is - fogalmazott az uniós bizottság vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását