2024. május 5. - Györgyi

A románok nem akarják a jópartneri viszonyt hazánkkal?

Sólyom László köztársasági elnök romániai látogatása a Magyarország és Románia közötti stratégiai együttműködés fontos eleme.
2009. március 17. kedd 14:31 - HírExtra
"Sólyom László köztársasági elnök romániai látogatása a két EU-partner és NATO-szövetséges, Magyarország és Románia közötti stratégiai együttműködés fontos eleme, amely nem gátolja, hanem erősíti a partneri viszonyt. E szándék megkérdőjelezése a partnerségi kapcsolatok fejlesztése ellen hat, ezért elfogadhatatlan" - áll a nyilatkozatban.

Mint írták, az eredetileg március 15-ére tervezett látogatás megszervezését veszélyeztette, hogy a román fél érvénytelenítette a korábban kiadott berepülési engedélyt, dacára annak, hogy a látogatásra vonatkozó hivatalos értesítést a magyar fél időben és a megfelelő formában átadta a román Külügyminisztériumban, technikai együttműködést kérve a román féltől.

Az államfő útjának kezelése "nem illeszkedik az utóbbi időben jól fejlődő magyar-román kétoldalú kapcsolatok szelleméhez" - olvasható a közleményben, ugyanakkor a Külügyminisztérium "nyugtázza, hogy a román rendőrség végül közreműködött az elnöki gépkocsi konvoj akadálytalan haladásának biztosításában".

A nyilatkozat szerint a Külügyminisztérium örömmel állapítja meg, hogy 2009. március 14-én méltóságteljesen, ünnepi hangulatban, rendzavarás nélkül zajlott le a romániai magyarság Sólyom Lászlónak, a Magyar Köztársaság elnökének részvételével rendezett megemlékezése az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.
Magyarország határozott szándéka a két ország közötti kapcsolatok további fejlesztése, s az év második felére tervezett 5. magyar-román együttes kormányülés hatékony előkészítése.

A Külügyminisztérium meggyőződése, hogy a két országot összekötik a közös modernizációs szükségletek, a kétoldalú és uniós infrastruktúra- és területfejlesztési projektek, a térség biztonságáért és fejlődéséért atlanti és európai uniós keretekben közösen vállalt felelősség.

Összekötik a két államot a Magyarországon élő románok és a Romániában élő magyarok közösségei is. "A kisebbségi jogok érvényesítésére az európai és a nemzetközi jogban többféle megközelítés és gyakorlat létezik, ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy közös érdekünk az e jogokat a legmagasabb szinten érvényesítő megoldásokat alkalmazni, hozzájárulva a kölcsönös megértés és bizalom légkörének kialakításához és megerősítéséhez a többség és kisebbség, illetve a szomszédos államok között" - olvasható a közleményben.

"E törekvéseket segítette Sólyom László részvétele a Hargita megyei és a csíkkozmási helyhatóság március 14-i nyerges-tetői ünnepségén csakúgy, mint a magyar miniszterelnök határon túli magyarokhoz intézett üzenete, és a román államfő és a román miniszterelnök által a magyarokhoz intézett ünnepi köszöntő levelek. Kapcsolatainkat, együttműködésünket ebben a szellemben kívánjuk folytatni" - zárul a nyilatkozat.

A minisztérium vezetése hétfőn a bukaresti magyar nagykövet bevonásával értékelte a kialakult helyzetet. A diplomata visszatért állomáshelyére, hogy kedden átadja a dokumentumot. Ezzel egyidejűleg bekérették a Külügyminisztériumba Románia budapesti nagykövetét, hogy átnyújtsák neki is a jegyzéket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását