2024. június 2. - Kármen, Anita

Egyforma G-20 döntések

A G20-hoz tartozó szinte valamennyi ország protekcionista intézkedéseket hozott a novemberi washingtoni csúcstalálkozó óta, amelyen vállalták, hogy a válság ellenére nyitva tartják a határaikat - közölte a Világbank.
2009. március 18. szerda 08:35 - HírExtra
A G20 20 tagja közül 17 hozott ilyen intézkedéseket - mutatott rá kedden a washingtoni székhelyű pénzintézet, hozzátéve ugyanakkor, hogy azok hatóköre korlátozott. "A politikai vezetőknek nem szabad engedniük a protekcionista megoldások szirénhangjának, legyen szó kereskedelemről, gazdaságélénkítésről vagy bankmentésről" - közölte Robert Zoellick, a Világbank elnöke a hivatala által közzétett közleményben.

"A gazdasági elzárkózás politikája olyan kedvezőtlen eseményláncolathoz vezethet, mint amilyet már láttunk a harmincas években, és amely csak tovább rontotta az amúgy is rossz helyzetet" - így Zoellick.

A G20 a hét legfejlettebb ipari államot (G7, Németország, Kanada, Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Japán), több nagy feltörekvő államot (Dél-Afrika, Szaúd-Arábia, Argentína, Ausztrália, Brazília, Kína, Dél-Korea, India, Indonézia, Mexikó, Oroszország és Törökország) és az Európai Uniót foglalja magában.

A Világbank nemzetközi szinten 66 olyan intézkedést sorolt fel, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a kereskedelmet, s ezekből 47-et már meg is valósítottak. A pénzintézet ezek között említi az autóiparnak nyújtott támogatásokat, amelyeknek az összege eléri a 48 milliárd dollárt, csakúgy, mint az ír sertéshús kínai importjának leállítását, a kínai játékok indiai importtilalmát vagy a használt gépkocsikat sújtó oroszországi vámok növekedését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását