2024. május 9. - Gergely

Betelt a pohár! Obamának elege van!

Barack Obamát átverték. Az Egyesült Államok elnöke hatalmas összegeket áldoz arra, hogy legyőzze a válságot, de sajnos sokan visszaélnek az általa nyújtott segítséggel. Most betelt a pohár!
2009. március 17. kedd 19:09 - Kesjár Norbert
Mamutvállalat
Az 1919-ben alapított vállalat a tekintélyes Forbes magazin listája szerint 2008-ban a világ 18. legnagyobb vállalata volt. A new york-i tőzsdén is jegyzett cég összesen 116 ezer ember foglalkoztat, így az egyik legnagyobb amerikai munkaadó is egyben. A biztosító igen sokrétű tevékenységet végez, nyereségéből több, nagyszabású eseményt is támogatott. Főszponzora többek között a világ leggazdagabb futballklubjának, a Manchester Unitednek is.
forrás: forbes.com
A globális pénzügyi válság első számú áldozatává vált volna a világ legnagyobb biztosítótársasága, az American International Group (AIG), ha az amerikai kormány meg nem menti a teljes összeomlástól. A cég vezetői a 170 milliárd dolláros állami mentőöv jelentős részét azonban nem a társaság megerősítésére fordították, hanem a saját zsebük megtömésére.

A bajok forrása

Az AIG összeomlását gyakorlatilag az okozta, hogy 441 milliárd dollár értékben adott el CDS-eket (azaz mulasztási csereügyleteket, amelyekkel meg lehet védeni magunkat egy adott eszköz bedőlése ellen), amiből 60 milliárd dollárnyi másodrendű jelzáloghitel értékpapírokat biztosított. A jelzálogpiaci válság miatt fokozatosan leértékelődő értékpapírok a CDS-ek értékét is csökkentették, ami 2008-ban összesen 87 milliárd dolláros veszteséget okozott a biztosítónak.

Az AIG az utolsó negyedévben 61,7 milliárd dolláros (15000 milliárd forintnyi) hiányt könyvelt el, ami a világ gazdaságtörténetének eddigi legnagyobb negyedéves vesztesége.

Így a származékos értékpapírpiac zavarai következtében veszélybe került AIG-nek az amerikai szövetségi kormány szinte azonnal 85 milliárd dolláros sürgősségi segélyt nyújtott.

Ezt a hatalmas – mintegy 20000 milliárd forintnyi – összeg a teljes magyar államadósságot fedezné!

A központi támogatás mértéke azóta 170 milliárd dollárra nőtt. A műveletek nyomán az állam csaknem 80 százalékos tulajdonhányadot szerzett a vállalatban, így szinte államosította azt.

Konszolidáció helyett wellness hétvége

A pofátlan vezérigazgató
A napokban perelte be az AIG-ot a vállalat egykori vezérigazgatója, Maurice Greenberg, mivel szerinte a biztosító okolható azért, hogy AIG-részvényei elvesztették értéküket. A vásárlás időpontjában papíronként 54 dollárt értek a biztosító részvényei, mára viszont mindössze 42 centet. Greenberg most azért az értékért perel, amelyet szerinte akkor érnének a részvények, ha a biztosító nem követ el mulasztásokat. Edward Liddy, az AIG mostani vezérigazgatója elmondta: korábban Greenberg vezette a biztosító pénzügyi termékeket kidolgozó részlegét. Ez a részleg kínálta azután azokat a termékeket, amelyek értékéből több mint 30 milliárd dollárt kellett leírni. Greenberg egyébként 1968-tól 2005-ig állt a biztosító élén, pozíciójáról végül akkor mondatták le, amikor az ügyészség csalással vádolta meg.
forrás: washingtonpost.com
Alig egy héttel azután, hogy tavaly az adófizetők pénzéből megmentették a biztosítót a csődtől, a cég vezetői már az ország egyik legexkluzívabb szállodájában ünnepeltek.

A cég legjobban teljesítő hetven ügynöke a kaliforniai Monarc Beach-en potom 444 ezer dollárt (106 millió forintot) költött el az egy hetes kikapcsolódásért. A jelentések szerint a biztosító 200 ezer dollárt költött szállásra (egy éjszakára 425 és 1200 dollár közötti összeget fizettek), 150 ezret ételre és 23 ezer dollárt a fürdőre.

Az eset után az AIG ügyvezetője a pénzügyminiszterhez írt levelében próbálta megmagyarázni a történteket. Eszerint a wellness hétvégét az AIG egyik leányvállalata szervezte az életbiztosítási ügynököknek, ezek az ügynökök voltak a cég legjobban teljesítő dolgozói. Beszámolója szerint a nyaraláson százan voltak ott, a cég dolgozói közül azonban csak tizen. A magyarázkodás szerint a nyaralást már hónapokkal ezelőtt megszervezték.

A későbbiekben is voltak hasonló esetek. Egy luxus vadászatért 86 ezret, míg egy újabb nyaralásért további 343 ezret költöttek el. Mindkét esetben pont akkorra szervezték ezeket a programokat, miután az állami hitel egy-egy részét folyósították.

Elképesztő jutalomosztás

A napokban robbant az újabb bomba: az AIG 165 millió dollár (mintegy 40 milliárd forint) jutalmat fizetett ki az alkalmazottainak, főleg azoknak, amelyek a veszteségekért leginkább felelős részlegen dolgoznak.

Ez a lépés már az Egyesült Államok elnökénél is kiverte a biztosítékot. Barack Obama szerint az AIG saját gondatlansága és mohósága miatt került pénzügyi válságba és csak a kormányzati segélyeknek köszönheti az életben maradását.

„Mivel igazolják a céget életben tartó adófizetők előtt az AIG vezetői a kiemelkedő vezetői juttatásokat, ezt a gyalázatot?” – tette fel a költőinek nevezhető kérdést az elnök. Obama egyúttal utasította pénzügyminiszterét, hogy „tegyen meg minden lépést a felháborító jutalmazási gyakorlat leállítására”.

„Sokan vannak az országban, akik nap mint nap keményen dolgoznak, teljesítik kötelességüket, kormányzati segítség és juttatások nélkül. Ők azt követelik, hogy részesüljön mindenki azonos elbánásban” – hangsúlyozta ingerülten az elnök.

Végtelen történet

Dacára a már eddig is jelentős kormányzati segélycsomagnak, még koránt sem ért véget a világ legnagyobb biztosítójának a vesszőfutása. Egyelőre ugyanis nem lehet tudni, hogy mennyibe fog ténylegesen kerülni a biztosító megmentése.

A jelenleg állami irányítás alatt álló cég több üzletágát is eladták már, többek között az amerikai életbiztosítási üzletágat is, az ezekből származó pénzt pedig az eddig felvett hitelek egy részének visszafizetésére használták fel.

Az adófizetők pénzéből kisegített vállalat jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Edward Liddy szerint azonban a most rendelkezésre álló összegnél lényegesen többre van szükség ahhoz, hogy a vállalat végleg talpra álljon.

Liddy – akit annak idején épp a kormány jelölt az AIG élére – már a hitelek visszafizetése érdekében eladta az AIG amerikai életbiztosítási-, a repülőgép lízing és egyes fogyasztói üzletágait is.

„Egészen biztosan meg fog változni az AIG, több, korábban alaptevékenységnek számító üzletág eladására kényszerül majd a cég a jövőben, azonban akinek bármi kétsége is lenne a Fed életmentő csomagjának a felhasználásával kapcsolatban annak megjegyzem, hogy az első két-három hétben a hitelkeretből már 69 milliárd dollárt fel kellett felhasználnunk és a többit is a konszolidációra fordítjuk” – próbálta megnyugtatni a kedélyeket az AIG-főnök.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását