2024. május 3. - Tímea, Irma

Idén bedöglik a világgazdaság

Idén gazdasági visszaesés várható a világon az átlag szintjén, mondta a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vezetője, Angel Gurria pénteken Pekingben.
2009. március 20. péntek 09:00 - HírExtra
Az új előrejelzéseket március 31-én tervezi kiadni az OECD. Bizonyára negatív irányba fordul a világ idén, mert még a kínai és az indiai növekedés sem tudja kiegyensúlyozni a fejlett gazdaságok visszaesését - mondta Gurria. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön nyilvánosságra hozott, közbenső előrejelzése 0,5-1,0 százalék közötti átlagos gazdasági visszaesést jósolt a világnak idénre - hatvan év óta az elsőt -, és 1,5-2,5 százalék közötti javulást jövőre.

Idén 4,1 százalékkal csökken az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) az OECD legújabb előrejelzése szerint, közölte értesülését még csütörtökön az európai ügyekért felelős szlovén miniszter. Mitja Gaspari azt mondta, hogy az OECD új előrejelzése szerint Németország gazdasága 5,1 százalékkal, Olaszországé 4,2 százalékkal, Franciaországé 3,3 százalékkal gyengül.

A fejlett országok átlagosan 3,0-3,5 százalékos visszaesésre számíthatnak idén, és 0,0-0,5 százalék közötti többletre jövőre, az IMF új becslése szerint. Az Egyesült Államokban az idén a GDP 2,0 százalékát elérő állami segítség jut idén a gazdaságnak, de Japánban csak 1,4 százalék, az EU G20-hoz tartozó tagjainál (Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia) pedig 1 százalék. Ezt az IMF kevesli, általában a GDP legalább 2 százalékának megfelelő költségvetési ösztönzést tart szükségesnek szerte a világon idén és jövőre. Ehhez képest túlteljesít Kína: ott idén a GDP 3,2 százalékának megfelelő költségvetési támogatás jut a gazdaságnak, az IMF tudomása szerint.

A gazdaságélénkítés áraként az IMF idénre 7,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósol az Egyesült Államoknak, 6,0 százalékosat az EU G20-hoz tartozó tagjainak, de csak 3,6 százalékosat Kínának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását