2024. május 6. - Ivett, Frida

19. századi bevándorlók tömegsírjára bukkantak

Vélhetően annak az ötvenhét 19. századi ír bevándorlónak a földi maradványait fedezték fel Philadelphiában, akik kolerában pusztultak el néhány héttel azután, hogy elszegődtek a pennsylvaniai vasútépítkezésre.
2009. március 25. szerda 07:13 - HírExtra
Az Immaculata Egyetem kutatóinak évek óta tudomása volt az 57 bevándorlóról, akik 1832 augusztusában haltak meg, ám képtelenek voltak megtalálni végső nyughelyüket.
A múlt héten viszont a Philadelphia egyik elővárosában fekvő egyetem közelében emberi csontokra bukkantak, amelyek az ír bevándorlóké lehettek. Eddig két koponya és több tucat csonttöredék került elő. A kutatók reményei szerint ennek révén megállapíthatják az írek személyazonosságát, s megadhatják számukra a végtisztességet.

Az erdős területet, ahol az emberi maradványokra leltek, Duffy-irtásnak nevezik. Philip Duffy után nevezték el, aki ír bevándorlókat alkalmazott a philadelphiai vasútépítkezésekre.
Az ír munkások állítólag kolerában haltak meg, ám a kutatók szerint némelyiküket egyszerűen megölték. Sokuk nem részesült orvosi ellátásban, amit a történészek az ír katolikusokkal szembeni előítéletekkel magyaráznak. Az elhunytakat jelöletlen sírba temették.

Pennsylvania állam 2004-ben emlékművet állíttatott ezen a helyen, amelynek felirata szerint betegségekkel és halállal kellett szembenézniük a 19. században az országba érkező ipari munkásoknak.

A kolera a Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség. Elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. A betegség súlyos hasmenéssel és hányással jár, gyors kiszáradáshoz vezet. A kisebb-nagyobb kolerajárványok általánosok voltak abban a korban, amikor kevés ember volt tisztában a higiénia és a tiszta ivóvíz fontosságával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását