2024. április 29. - Péter

Szenzáció! Újra együtt a legendás Monty Python

Ismét összeáll a legendás Monty Python Repülő Cirkusza - de csak egy filmre, amely azonban nem a Gyalogalopp - II.
2009. március 29. vasárnap 15:22 - HírExtra
Csupán dokumentumfilmről van szó, amely abból az alkalomból készül, hogy az angol abszurd humor legkiválóbb csapatának öt életben lévő tagja 40 éve szerepelt először a BBC-n.

John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin ezúttal sem tagadja meg önmagát. A film címe: Monty Python: majdnem az igazság - az ügyvéd változata. (Monty Python: Almost the Truth – the Lawyer’s Cut). Jones pedig úgy nyilatkozott, hogy „mindig is ilyen dokumentumfilmre vágyott”. „Annyira teljes, annyira hű az igazsághoz, hogy meg sem kell néznem” – mondta a színész-író a Daily Telegraph című brit lapnak.
John Cleese, akinek állandó rovata van a The Spectator című hetilapban, ez alkalomból a Monty Pythonról írt egykori „vegyes”, azaz lesújtó kritikákból ollózott. A társulat hajdani nagy ellenfelét, Richard Ingramet, a The Spectator egykori0 kritikusát sikerült vérig sértenie, mivel az emlékezésben még a nevét sem említette meg.

Ingram a The Evening Standardnek nyilatkozva különösen azok után vélte övön alulinak Cleese eljárását, hogy a színész már korábban „bosszút állt” rajta: a Waczak-szálló című tv-sorozat egyik figuráját róla nevezte el. A dokumentumfilmet októberben adják ki DVD-n és Blu-Ray változatban, és várhatóan – megemlékezve az első, 1969 októberi szereplése – tévében is mutatnak belőle részleteket. Az öt művész mellett archív felvételről látható lesz az 1989-ben elhunyt Graham Chapman, továbbá számos kollégát és hírességet is meginterjúvolnak, köztük Jeff Bridges és Dan Aykroyd színészeket, Tim Roth rendezőt, Hugh Hefnert, a Playboy főnökét, és Bruce Dickinsont, az Iron Maiden metálbanda énekesét.

Ugyancsak az évfordulót aranyozta be egy hét végi esemény: szombaton mutatták be első ízben a walesi Aberysthwyth-ben az 1979-ben készült Brian életét, amelyet annak idején a helyi városvezetés betiltott istenkáromlás címén. (A főhős egy egyszerű zsidó, akit összetévesztenek a Messiással és őt feszítik meg). A dolog pikantériája, hogy a városka polgármestere, Sue Jones-Davies maga is szerepelt a kultuszfilmmé vált alkotásban: ő alakította Brian barátnőjét, Iskarióti Juditot. A vetítésre a belépőjegy 25 font volt, a bevételt a Brit Szív Alapítvány, illetve egy etikai kérdésekkel foglalkozó világhálós honlap támogatására szánják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását