2024. május 5. - Györgyi

Kecsketej menti meg a világot?

A feljavított kecsketej révén megtalálták a fejlődő világban jelentkező bélrendszeri betegségek megelőzésének módját – állítják a Kaliforniai Egyetem kutatói.
2009. április 8. szerda 20:34 - HírExtra
A szakemberek már egy évtizeddel ezelőtt képesek voltak emberi gént ültetni a kecskékbe, az állatok szervezetében ezáltal olyan enzimkoncentráció keletkezett, amely segít legyőzni a hasmenést kiváltó baktériumokat.

Az amerikai kutatók most brazil egyetemekkel együttműködve akarnak létrehozni egy új nyájat, amelyhez az enzimet termelő kecskék spermáját, embrióit használnák fel. James Murray és Elizabeth Maga kecskéi olyan tejet adnak, amelyben sokkal nagyobb arányban van jelen a lizozim nevű enzim, mint a kecsketejben általában. Az amerikai szakemberek kecskéi már az ötödik generációnál tartanak, a brazil kecskékkel való kereszteződés révén azonban egy új nyáj jöhetne létre.

A tudósok abban bíznak, hogy öt éven belül már emberi fogyasztásra is kipróbálható lesz a különleges kecsketej, amelyet eddig csak sertéseken teszteltek. Az enzimgazdagabb tejjel táplált állatoknál nem mutatkoztak mellékhatások, és jobban szembe tudtak szállni a baktériumos fertőzésekkel, mint a hagyományos kecsketejet kapó társaik.

További laboratóriumi- és állatkísérleteket követően a tudósok tervei szerint először Brazília hasmenéses betegségektől sújtott északkeleti részén élő felnőttek, majd a gyerekek próbálhatnák ki a különleges tejet. Mivel a gyerekek számára a hasmenéses fertőzések gyakran halálos fenyegetést hordoznak, a különleges kecsketej hatalmas hasznot jelenthetne. „Ez azonban nem oldja meg a problémát, az embereknek tiszta vízre és megfelelő táplálékra is szükségük van” – mondta Murray.

A fortalezai állami egyetem kutatói szerint az említett térségben kétszer annyi kisgyerek hal meg, mint az ország más vidékein, és vannak olyan városok, ahol a gyerekek 15 százaléka nem éri meg az ötéves kort.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései alapján évente kétmillió gyerek hal meg bélrendszeri fertőzések következtében.

A brazil kormány 3,1 millió dollárnak (közel 694 millió forintnak) megfelelő összeggel támogatja az új kecskenyáj kitenyésztését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását