2024. május 3. - Tímea, Irma

Tarolt a Titanic Filmfesztivál

Vasárnap ért véget a 16.Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amely a szervezők szerint minden korábbinál népszerűbb volt mind a közönség, mind a szakma, mind a sajtó körében.
2009. április 9. csütörtök 06:37 - HírExtra
A szervezők tájékoztatása szerint bár 15 700-as nézőszámával az idei fesztivál elmarad a tavalyi mögött, az egyre csökkenő mozilátogatási kedvet figyelembe véve ez a szám kiemelkedő.

A 11 napos fesztivál programjában 26 ország 56 filmje szerepelt, ezek közül 13-t - Kasztner meggyilkolása, Berlin Calling, Fehér nászéjszaka, A legnagyobb japán, Gomorra, Adventureland, Hazug emlékek, Időbűnök, Szauna, A jelölt, Velem mi lesz?, Célegyenes, A felhők között - vetítettek teltházzal.

Az idei közönségkedvenc (4,59-es átlaggal) Baltasar Kormákur Ivanov-átirata, a Fehér nászéjszaka lett, a második legtöbb szavazatot a zsűri és az Országos Diákzsűri által egyaránt a legjobb filmnek ítélt, a norvég Rune Denstad Langlo rendezte Észak kapta.
15 külföldi színész, illetve rendező látogatott el az idei fesztiválra, hogy részt vegyenek filmjeik vetítésén, illetve az azt követő közönségtalálkozókon. A vendégek között két, a Hullámtörők-díjért versenyző alkotás rendezője is szerepelt: Taylan Barman, a 9 mm rendezője, illetve A másik orcádat című mozit jegyző Jean-Xavier de Lestrade.

A Berlin Calling, illetve a Kasztner meggyilkolása című filmekkel magyar származású vendégek is érkeztek a fesztiválra; előbbi filmet a rendező és a férfi főszereplő mellett a női főszerepet alakító Lengyel Rita, utóbbit a rendező mellett Kasztner Rezső lánya, a dokumentumfilmben is szereplő Zsuzsi kísérte el Budapestre.

A fesztivált különféle, szintén népszerű kísérőprogramok tették még színesebbé, így a szakmai kerekasztal-beszélgetések, illetve a különböző budapesti helyszíneken tartott Titanic-partik.

A Titanicon bemutatott filmek közül az Adventurland, a Gomorra, az Időbűnök, A legnagyobb japán, a Che, és az Ember a magasban kerülnek biztosan moziforgalmazásba Magyarországon. A Berlin Calling című német filmet múlt hét óta játsszák a hazai mozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását