2024. május 17. - Paszkál

Szijjártó vidámabb és mosolygósabb Magyarországot szeretne!

Sok mindent hall mostanában az ember a belpolitikai helyzetről, de mindig csak mellé dumálásokkal találkozik. Ezért gondoltuk, hogy elbeszélgetünk a FIDESZ vezető politikusával a jelenlegi helyzetről, őszintén.
2009. április 14. kedd 12:02 - HírExtra

Ez a kiadvány-program nagyon általános, hiányoznak a konkrétumok. Például azt mondják, hogy csökkentsük az áfát, de nem mondják, meg mivel pótolják a kieső bevételeket, és így tovább.

Ez a kormánypártiak által hangoztatott beszűkült gondolkodás, amely figyelmen kívül hagyja a tényt, mely szerint ezek az intézkedések újabb bevételeket generálnak. A jelenlegi helyzet megfojtja a gazdaságot. Például közöltük, hogy kapásból hol lehetne körülbelül 1000 milliárdot spórolni.

Tudom a bürokráciával, de azok elbocsájtásokkal járnának. Ezt miért nem mondják?

Nem feltétlenül. Miért jelentené azt? A Magyarországról szóló jelentések mindegyike kitér arra, hogy nálunk a bürokrácia többszöröse az EU-s átlagnak. Amennyiben ezt a helyzetet megszüntetnénk, akkor három év alatt 7%-os többletnövekedést is elérhetnénk, ami fellendítené a gazdaságot és újabb munkahelyeket hozna létre. Pontosan lehet tudni azt is, hogy a jelenlegi közbeszerzési törvény néhány módosításával 150-200 milliárdot is meg lehetne spórolni. Miért nem tesszük, teszik meg?



Mik a tervek a szociális juttatásokkal, hiszen azok hihetetlen kiadásokat eredményeznek. Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol ilyen magas az „adományozó” kedv. Mi a megoldás?


Mindennek az alapja, hogy 1990-ben 1 millió munkahely eltűnt. Ezeket újra kell teremteni, melyekből 200 ezer ugrásra készen áll, csak elő kellene mozdítani a gazdasági szürkezónából. Fontos, hogy a feketegazdaságot ki kellene fehéríteni. A mi időnkben (1998-tól 2002 –ig, szerk.) folyamatos gazdasági növekedés volt és csökkent a munkanélküliség, ezt még Medggyesy Péter is így látta 2002 második felében, amikor hatalomra került. Azóta viszont folyamatos mélyrepülésben van az ország. 2002-ben Magyarország a régió éllovasa volt, akkor arról beszélt mindenki, még a szocialista politikusok is, hogy 2008-ban be lehet vezetni az eurót.

Most bevezetné az eurót, hiszen sokan ebben látják a kiutat a jelenlegi helyzetből?

Azt gondolom, hogy most ez nem reális felvetés. Lett volna lehetőségünk, hogy a Szlovénokkal együtt vezessük be az eurót, de az ország 2002-ben egy másik útra lépett.

2010-ben előfordulhat-e az, hogy az MSZP-SZDSZ-MDF az ország érdekében közös miniszterelnököt állítanak?

Az MDF egy botránypárt, amelynek parlamenti frakciója sincsen. Ma jelenleg Magyarországon egy nagy párt van, az a FIDESZ és egy vergődő középpárt, az MSZP, és vannak marginális kis pártok, akik küzdenek az 5%-ért, ilyen az MDF és az SZDSZ.

Valamint a Jobbik.

Én nem tudom komolyan venni és meghatározónak tartani azt a szervezetet, amely nem képes annyi szavazatot összeszedni egy választáson, mint ahány kopogtatócédulát le kellett adni a jelöltté váláshoz. Ma a Jobbik kizárólag az MSZP hatalmi érdekeit szolgálja.

Lehet, de a FIDESZ indirekt támogatásával jött létre és teszi, amit tesz.

Mi soha nem támogattuk a Jobbikot.

Nem is ezt mondtam, csak azt, hogy a jelenlegi helyzetben felhívásokkal indirekt segítették őket hozzá ahhoz, hogy vérlázító dolgokat műveljenek. Nyilván nem arra gondoltam, hogy odamentek valakihez és mondták neki: „figyelj, hozzatok már létre egy szélsőségekkel felvértezett pártot”.

Nagy butaság lenne, ha akár indirekt módon is, de saját magunk gyengítésére egy másik platformot hoznánk létre, hangsúlyozom: a Jobbik az MSZP politikai érdekeit szolgálja.

A MSZP ellenfél vagy ellenség?


Ellenfél, de ez nem is kérdés.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását