2024. május 2. - Zsigmond

A Föld napja

Több helyen is szemétgyűjtési és egyéb környezetvédelmi akciók lesznek szerdán Magyarországon a Föld napja alkalmából: civil szervezetek, önkormányzatok kezdeményezésére önkéntesek kitakarítják az erdőket, vízpartokat, mezőket és a települések környékét, fát ültetnek, környezeti vetélkedőket tartanak.
2009. április 22. szerda 10:15 - HírExtra
E naphoz kapcsolódva Pro Natura díjjal, emlékplakettel ismerik el a természetvédelem terén kiemelkedő tevékenységet végző szakembereket, illetve Zöld Kréta Díjjal a környezeti nevelésben kiemelkedő munkát végző pedagógusokat.

Több mint 50 ezer résztvevővel valószínűleg az ország legtöbb embert megmozgató környezetvédelmi eseményét rendezi meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amely az "Úton a tisztaság felé" elnevezésű esemény keretében ezen a napon tartja szokásos tavaszi szemétszedő akcióját: több mint ötvenezer önkéntes gyűjti majd a szemetet az utak környékéről, a parkolókból, s viszi el a kijelölt hulladéklerakó telepekre.

Újbudán bemutatják Budapest első, panelházban kialakított napkollektoros rendszerét egy 10 emeletes épület tetején, öt gazdagréti panelházban pedig átadják a szintenként szelektív hulladékgyűjtő rendszert.

A világméretű környezetvédelmi akciónap az Egyesült Államokból indult, ahol 1970-ben e napon Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a talajt és a vizeket mérgező hulladéklerakók, a szennyező ipari üzemek, a fokozódó, s a levegőt szennyező gépjárműforgalom, a természeti értékek fokozatos eltűnése ellen.

Az eltelt 39 évben a mozgalom világméretűvé szélesedett. Ilyenkor minden évben több százmillió ember mozdul meg: különféle figyelemfelkeltő programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében.

A Föld napja alkalmat ad arra, hogy mindenki mérlegelje: kíméletesen bánik-e környezetével, s mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebben éljen.

Számítások szerint a Föld eltartó képessége 1,8 hektár/fő, a jelenlegi 2,3 hektár/fős átlag már ma is meghaladja ezt. A túlhasználatban a legfejlettebb országok vezetik a sort, ha csak ezek az országok léteznének, akkor már ma is 6-8 Földre lenne szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását