2024. május 5. - Györgyi

"Bármennyire is szomorú, de a kiesés a realitás"

A pénteki, Szlovákia elleni meccsel kezdetét veszi jégkorong válogatottunk számára a svájci vébé. A HírExtrának ezúttal Ancsin János, a magyar válogatott korábbi legendája beszélt a realitásról és a csodáról.
2009. április 23. csütörtök 07:29 - Gedei Szilárd
Ancsin János játékosként maga is megélt néhány iszonyatosan fontos mérkőzést a jégen, sok kulcsfontosságú magyar győzelem részese volt a nyolcvanas és a kilencvenes években. Az Újpest és a Dunaferr legendás csatárja 225-ször húzhatta magára a címeres mezt, ha tehát valaki, akkor a jelenleg az Újpest szakmai irányítását végző hokifélisten pontosan tudja, milyen tényezők játszanak szerepet egy válogatott sikerben, esetleg kudarcban.

Egy ország szurkol a magyar jégkorong válogatott sikerének, azaz a bennmaradás kiharcolásának a hétvégén kezdődő svájci A csoportos világbajnokságon. Reális elvárás, vagy csak álom a bennmaradás?

Nagyon szeretném azt látni, hogy a srácok nagyon jó, agresszív, önfeláldozó játékkal csinálják végig a világbajnokságot. Csak sajnos ez sem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy bennmaradjunk.

Bizony, sokan mondják, hogy nagyobb csodára lenne szükség Svájcban, mint tavaly Szapporóban a feljutáskor…

Reálisan végiggondolva egy meccset tudnánk nyerni csak a hat mérkőzésünkből. Persze én lennék a legboldogabb, ha kettőn vagy többen tudnánk nyerni. Viszont nem árt hangsúlyozni, hogy a realitás szerint maximum egy meccset tudunk megcsípni. Persze a fiúk tavaly is megmutatták, hogy képesek a csodára, most azonban még a szapporói történetnél is nagyobb meglepetésre lenne szükségünk a bennmaradáshoz.

Kérdés, hogy melyik lesz az az egy meccs. Csoportunkban Kanada és Szlovákia képviseli az atomhokit, de a fehéroroszok ellen sincs sok csapatnak esélye.

Ez vár ránk az első körben
04.28 kedd 16:15 Magyarország - Fehéroroszország (Zürich-Kloten)
04.26 vasárnap 20:15 Kanada - Magyarország (Zürich-Kloten)
04.24 péntek 20:15 Szlovákia - Magyarország (Zürich-Kloten)
Úgy gondolom, hogy a három csoportmeccsünkön kevesebb a sanszunk a győzelemre, mint az esetleges, s nagyon valószínű alsóházi csoportban, ahol már ténylegesen a kiesés elkerülése a cél. Kanadáról felesleges beszélnünk, s érzésem szerint Szlovákia is sokkal jobb teljesítményt fog nyújtani, mint tavaly.

Talán rosszkor jött nekünk az, hogy tavaly olyan csúnyán leszerepeltek északi szomszédjaink...

Igen, ők 2002-ben még világbajnokok voltak, tavaly Kanadában azonban óriásit betliztek, a kiesőzónába kerültek. Érzésem szerint ilyen még egyszer nem fog velük megtörténni, s fogadkoznak is rendesen, óriási elánnal fognak ellenünk is küzdeni. A fehéroroszok sem sokkal rosszabbak, nálam benne vannak az első nyolcban.

Azt azonban tudomásul kell vennünk, hogy mivel mi voltunk a leggyengébbnek besorolva az A csoportos mezőnybe, mi kaptuk a lehető legnehezebb három ellenfelet.

A bravúr tehát lehet, hogy csak a többi csoportnegyedikkel szembeni élet-halál harcban jön elő.


Én már annak is örülnék, ha biztosan a csoportok papíron leggyengébbjeivel, azaz a franciákkal, az osztrákokkal és vagy a norvégokkal vagy a dánokkal kellene megvívnunk majd a harcot. Az ugyanis megnehezítené, vagy egyenesen lehetetlenné tenné a dolgunkat, ha a tavalyi évhez hasonlóan egy sztárcsapat is az alsóházba kerülne. A francia csapatot már régen láttuk, de abban biztosak lehetünk, hogy nem gyengültek sokat az elmúlt években. Az osztrákok szerintem előttünk járnak. De a norvégok ellen lehet sanszunk, ha hiba nélkül játszik a csapat, s a kapusteljesítmény is megfelelő lesz. Mindezek miatt mondom én azt, hogy egy győzelmet be tudunk húzni, de az a baj, hogy a bennmaradáshoz kettő kellene.

A kérdés az, hogy milyen játékkal tudjuk majd behúzni a fontos győzelmeket.

A válogatott kerete
Kapusok: Budai Krisztián (Kezmarok), Hetényi Zoltán (Alba Volán), Szuper Levente (Alba Volán)
Védők: Ennaffati Omar (Tours), Horváth András (Alba Volán), Kangyal Balázs (NZ Stars), Ondrejcik Rastislav (Alba Volán), Sille Tamás (NZ Stars), Svasznek Bence (NZ Stars), Szélig Viktor (Briancon), Tokaji Viktor (Alba Volán)
Csatárok: Benk András (Alba Volán), Fekete Dániel (Alba Volán), Holéczy Roger (NZ Stars), Jánosi Csaba (FTC), Kóger Dániel (Salzburg), Kovács Csaba (Alba Volán), Ladányi Balázs (Briancon), Majoross Gergely (NZ Stars), Nagy Gergő (Alba Volán), Palkovics Krisztián (Alba Volán), Peterdi Imre (DAB.Docler), Vas János (Brynas), Vas Márton (Briancon), Vaszjunyin Artyom (Alba Volán)
Biztos, hogy nem mi fogunk a legtöbbször támadni, a legtöbb esetben védekezni leszünk kénytelenek – ez azonban talán még fekszik is nekünk. A lehetséges magyar sikerek kulcsa azonban a jó kapusteljesítményben, az összeállt, és hiba nélküli védekezésben és a gyors kontrákban lesznek fellelhetők. Hál’ Istennek vannak olyan játékosaink, akik egy vagy két helyzetből is tudnak gólt lőni, viszont arra, hogy kivédekezünk minden támadást és majd kontrából nyerjük a meccseket, nem lehet alapozni. A realitás ugyanis nem az, hogy mi tizenkettőt, az ellenfél pedig harmincat lő kapura, mégis mi nyerünk…

Persze mi ezt szeretnénk látni. Ehhez persze az is kell, hogy a kulcsjátékosaink hozzák magukat. Ön szerint kikre hárul a legnagyobb teher majd a keret tagjai közül?

Először is Szuper Leventére, aki ha úgy fog védeni, mint a finnek és a norvégok elleni felkészülési meccseken, akkor nem lesz baj. Hátul Tokaji Viktor és Szélig Viktor lehet a meghatározó duó, elöl pedig a Ladányi-féle sorra hárul talán a legnagyobb feladat. Ladányi Balázs, Vas Márton és Peterdi Imre vállán ugyanis a szokásosnál is nagyobb súly lesz, hiszen a Palkovics-féle sor a sajnálatos tragédia miatt nem az évek óta megszokott összeállításban fog hokizni.

Ha a felsorolt nevek, s persze minden egyes jégre lépő magyar srác a maximumot hozza ki magából, s kis szerencsénk is lesz, meglehet a tavalyi szapporói csoda után a még nagyobb, még hihetetlenebb varázslat, a bennmaradás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását