2024. május 20. - Bernát, Felícia

A gáztranzit biztonsága a legfontosabb

Az energiabeszerzés és a biztonságos tranzit fontosságát emelte ki egyebek között Bajnai Gordon miniszterelnök és Viktor Juscsenko ukrán elnök szerdai budapesti megbeszélésén - közölte a kormányszóvivői iroda az MTI-vel.
2009. április 29. szerda 21:37 - HírExtra
A találkozón a magyar miniszterelnök az európai keretekben megvalósítható együttműködési lehetőségeket is áttekintette a kétnapos hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó ukrán államfővel. Bajnai Gordon megerősítette, hogy Magyarország tapasztalatai átadásával a jövőben is kész támogatást nyújtani Ukrajna európai és transzatlanti integrációjához - olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében.

Véleményt cseréltek a felek a nemzetközi gazdasági válság hatásairól és a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlődéséről is.

A kommüniké szerint a magyar kormányfő az ukrán elnök támogatását kérte "az ukrajnai magyar nyelvű oktatás és a vereckei magyar honfoglalási emlékmű kapcsán felmerült nehézségek megoldásához".

Kedden a magyar-ukrán államfői megbeszélés után Sólyom László köztársasági elnök is kiemelten szólt a Kárpátalján két éve bevezetett új egyetemi felvételi rendszerről, az ukrán nyelvű emelt szintű érettségiről, amely - mint mondta - ellehetetleníti a magyar iskoláztatást Kárpátalján, s ez az ukrajnai magyarság fennmaradását veszélyezteti. Az államfő az ukrán elnök személyes segítségét kérte a kárpátaljai magyar emlékművek megrongálóinak kézre kerítésében.

Viktor Juscsenko erre reagálva kiemelte: mindent megtesznek, hogy felderítsék az eseteket és elfogják az elkövető "beteg embereket". A továbbiakban is készen állnak az ukrajnai magyar közösség helyzetének javítására - tette hozzá.

Az Ukrán Országos Önkormányzat vezetőjével szerdán tartott találkozóján Juscsenko azt mondta, oda fog figyelni, hogy a kárpátaljai magyarok anyanyelvükön érettségizhessenek.A vereckei honfoglalási emlékművet többször is megrongálták, legutóbb idén márciusban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását