2024. május 18. - Erik, Alexandra

A kormány mossa kezeit

A kormánynak nem állt módjában megakadályozni a gyorsan, váratlanul lezajlott orosz tulajdonszerzést a Molban - közölte kérdésre válaszolva Bajnai Gordon miniszterelnök a kormányszóvivő tájékoztatón szerdán.
2009. április 29. szerda 16:11 - HírExtra
Bajnai Gordon azt mondta: kedden, bécsi tartózkodása alatt az osztrák kancellárnak is felvetetette, tudott-e erről a tranzakcióról, és a válasz az volt, hogy nem. A tranzakció gyorsan zajlott, a magyar kormánynak hivatalos tudomása erről nem volt, legfeljebb csak érzékeltük, mi készül - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: váratlan gyorsasággal, meglepő áron, jelentős többlettel valósult meg a vétel.

"Furcsa, különleges tranzakcióról van szó, amelyet tudomásom szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is vizsgál" - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

A miniszterelnök azt mondta: a kormány szándéka, hogy minden törvényes eszközzel biztosítsa a Mol - az ország érdekével egybeeső - stratégiájának végig vitelét.

Hangsúlyozta: Magyarországnak stratégai érdeke, hogy a Mol kiszámítható tulajdonosi körben, kiszámítható stratégiát folytasson, és stabilan biztosítsa a régió több országának ellátását. Bajnai Gordon hozzátette: a magyar kormány ezen stratégai érdekeit szeretné érvényesíteni, ahogy tette az OMW tulajdonszerzésekor is.

Amilyen értelemben barátságtalan lépésnek tekintettük az OMW tulajdonszerzését, ha egy vállalat az OMW-tól átveszi ezt a csomagot, egyeztetés nélkül a szándékairól, a stratégiai céljairól, akkor ezt az újabb tulajdonszerzést ugyanúgy annak tekintjük, mint az eredetit - fogalmazott a kormányfő. Kiemelte: továbbra sem tudni, hogy az orosz tulajdonszerzőnek mi a szándéka a Mollal, milyen befolyást szeretne, hogyan alakítaná a társaság működését, ha ehhez a befolyáshoz eljutnának.

Bajnai Gordon szavai szerint a Mol hazánk egyik nemzeti kincse, olyan társaság, amely nemcsak Magyarország, hanem Horvátország és Szlovákia szempontjából is stratégiai jelentőségű.A Mol története mostanáig sikersztori is, joggal lehetünk büszkék arra, amit a vállalat és menedzsmentje elért - fogalmazott a kormányfő.

A nemzetbiztonsági bizottság ülésével kapcsolatban Bajnai Gordon azt mondta: nem korrekt, ha valaki egy zárt ülés után kiáll a nyilvánosság elé, és olyan információkat mond, amelyekkel nehéz úgy vitatkozni, hogy közben nem lehet feltárni a nem minden ok nélkül zárt információkat.

A nemzetbiztonsági bizottság keddi zárt ülését követően Simicskó István, a testület KDNP-s elnöke azt mondta: a kormányzat korábbi állításával ellentétben, a nemzetbiztonsági bizottság ülésén kiderült: a szolgálatok a tranzakció előtt néhány nappal tájékoztatták a kormányt arról, hogy várhatóan gazdát cserél az OMV tulajdonában lévő 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. április 29. 17:15
Magyar komcsi,orosz komcsi ket jo cimbi!
Torodnek ezek a hazaval???? Szemet,hazaarulok!
Kotelet gordonkanak!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását