2024. május 5. - Györgyi

A magyarok féltik a Molt

Az emberek 67 százaléka szerint Magyarországnak az a jobb, ha a Mol magyar irányítású marad - derül ki a Szonda Ipsos múlt hét végén készített közvélemény-kutatásából.
2009. április 29. szerda 12:31 - HírExtra
A lakosság ragaszkodása a sikeres nemzeti olajtársasághoz a kutatók szerint több tényezőn alapul. Egyrészt a válaszadók szerint a Mol tevékenysége nagyon fontos - 100-fokú skálán mérve 78 pontot ért el - a magyar gazdaság, az egész ország fejlődése szempontjából.

Másrészt nemcsak a Mol, de általában a stratégiai ágazatok többségéről úgy véli a lakosság, hogy az ország gazdasági függetlensége szempontjából fontos, hogy ezek többségi magyar irányítás alatt legyenek. Egy százfokú fontossági skálán a stratégiai ágazatok többségi magyar irányítását 85 pontra értékelték, tehát majdhogynem nélkülözhetetlennek tartották a válaszadók.

A megkérdezettek szerint a sikeresség és a függetlenség sérülne a Mol többségi külföldi - orosz - tulajdonba kerülésével. A válaszadók közel hattizede egyáltalán, vagy inkább nem gondolja, hogy a vállalat sikeresebb lenne, ha orosz többségi tulajdonba kerülne. Tízből négy megkérdezett a közepesnél nagyobb mértékben tart attól, hogy ha egy orosz cég többségi tulajdonába kerülne az olajvállalat, akkor növekednének az üzemanyagárak.

A megkérdezettek közel fele nagyon tart attól, hogy ha a Mol többségi tulajdonosa egy orosz vállalat lenne, az fokozná az ország gazdasági függőségét Oroszországtól, míg tízből négy megkérdezett hasonlóan tart a politikai függőség növekedésétől is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását