2024. május 10. - Ármin, Pálma

Az EU nem kér az energiajavaslatból

Kizárta az Európa Unió energiaügyi felelőse csütörtökön, hogy új megállapodással váltsák fel az európai energiachartát, amely egyebek között az ellátás és a tranzit biztonságát, a termelés optimális szintjét és az ideális szállítási feltételeket hivatott biztosítani.
2009. április 30. csütörtök 19:48 - HírExtra
Andris Piebalgs moszkvai látogatásán nyilatkozott erről, reagálva Dmitrij Medvegyev orosz elnök múlt heti javaslatára: az orosz államfő szerint a nemzetközi energiaügyi együttműködés új szabályainak megalkotására lenne szükség, nemzetközi egyezmény keretében. A kilencvenes évek legelején életbe lépett európai energiachartához mintegy félszáz ország csatlakozott, de Oroszország még nem ratifikálta.

Medvegyev Helsinkiben beszélt arról, hogy fel kellene váltani a chartát egy új, átfogó egyezménnyel, egyensúlyra törekedve az energiaforrásokkal rendelkező országok, a tranzitországok és a fogyasztók érdekei között. Medvegyev úgy vélte, hogy az energiacharta "nincs összhangban a világ realitásaival".

Piebalgs most úgy nyilatkozott, hogy a charta mindaddig életben marad, amíg az azt ratifikáló országok másképpen nem döntenek, és jelenleg nincs napirenden ilyen döntés. Úgy vélte ugyanakkor, hogy alapjában véve az orosz javaslat is a charta tapasztalataira épít, sőt, bizonyos szempontból ambiciózusabb, bár általánosabb annál. Utalt arra, hogy az EU inkább a charta kiegészítését tudja elképzelni az orosz féltől származó információk alapján. A biztos szóvivője Brüsszelben azt is jelezte, hogy az uniós testület készen áll további tárgyalásra az orosz javaslatokról.

Piebalgs találkozott Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszterrel, és utána azt is elmondta, hogy az ukrán gázvezetékrendszer korszerűsítésére nemrég tett EU-javaslat "nem irányul Oroszország elszigetelésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását