2024. május 8. - Mihály

Kivágó átvette a megbízólevelet

Átvette fővárosi képviselői megbízólevelét Kivágó Iván Györgyné (MSZP) szerda délelőtt Fogarasi Józseftől, a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) elnökétől Budapesten.
2009. május 6. szerda 11:38 - HírExtra
Kivágó Iván Györgyné a Fővárosi Közgyűlés jövő csütörtöki rendkívüli ülésén teheti le képviselői esküjét.

A közgyűlésben ezzel ismét 24 fős lesz az MSZP-frakció, és visszaáll az MSZP-SZDSZ-koalíció egyfős többsége is. Így várhatóan még aznap elfogadják az önkormányzat több mint 530 milliárd forintos idei költségvetését.

Fogarasi József a Legfelsőbb Bíróság mandátummegerősítő döntésére utalva közölte, hogy "ennél jogerősebb egy mandátum már sosem lehet". Az FVB elnöke azt kérte a képviselőtől, hogy segítse elő az elavult választójogi és az önkormányzati törvények reformját, újraszabályozását. Ezzel a választójogi szabályozáshalmazzal nem szabad egy új általános választásnak nekiindulni, nagyon sok buktatója van - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy fel kellene gyorsítani az önkormányzati jogszabályok reformját is.
Kivágó Iván Györgyné - akinek jelölését pártállami kémelhárítós múltja miatt az elmúlt hetekben nemcsak az ellenzékiek, hanem szabad demokraták is bírálták - azt mondta: nem gondolta volna, hogy jelölése "kiveri a biztosítékot".

Hangsúlyozta, hogy a Belügyminisztériumban, ahonnan 20 éve távozott, nem végzett olyan munkát, amit szégyellnie kellene, hiszen ma is végeznek ilyen tevékenységet a szakszolgálatok. "Én az országot védtem" - jegyezte meg.

Mint mondta, a "nőpolitika" jegyében második nőként került a III. főcsoportfőnökséghez, ahol vámügyekkel, a csempészekkel foglalkozott. Ezért is rosszul esett neki Demszky Gábor főpolgármester azon megjegyzése, hogy "tisztességesebb embereket nem tudott volna-e az MSZP küldeni". "Én úgy érzem, hogy tisztességes vagyok" - szögezte le.
Az ingatlanügyletek miatt február közepén előzetes letartóztatásba került VII. kerületi polgármester, Hunvald György nemrég lemondott fővárosi képviselői mandátumáról, a szocialisták az ő helyére delegálták Kivágónét.

Az FVB április végén úgy döntött, hogy Kivágóné átveheti Hunvald helyét a Fővárosi Közgyűlésben. Ha nem érkezett volna kifogás az FVB döntése ellen, Kivágóné már a múlt héten letehette volna képviselői esküjét és a közgyűlés elfogadhatta volna az önkormányzat költségvetését.

A büdzsét eddig azért nem tudták elfogadni, mert Hunvald György nem tudott részt venni a közgyűlés ülésein, s így megszűnt az MSZP-SZDSZ-koalíció egyfős többsége. A közgyűlés március 16-i rendkívüli ülésén egyébként csak a 10 fős SZDSZ-frakció és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes támogatta az SZDSZ-es főpolgármester-helyettes által jegyzett tervezetet. Az ellenzék elutasította a javaslatot, a szocialisták többsége pedig tartózkodott a név szerinti szavazás során.

Az FVB mandátumkiadó döntése ellen ketten az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordultak. Közülük a Jobbik képviselője az FVB döntését megerősítő OVB-határozat ellen a Legfelsőbb Bírósághoz fordult. A bírói testület hétfőn formai okból elutasította a panaszt, és ezzel kiadhatóvá vált Kivágóné képviselői mandátuma.

Kivágó Iván Györgyné - aki több mint 10 éve soroksári képviselő, alpolgármester - több mint két éve már tett egy esküt a Fővárosi Közgyűlésben, a testület egyik bizottságának külsős, úgynevezett szakértő tagjaként.

A megbízólevél átvételét követően a politikus az MTI-nek elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlésben szociális ügyekkel kíván foglalkozni. Szeretné kamatoztatni a Soroksáron e területen szerzett tapasztalatait, elősegíteni a szociális ágazat reformját. E téren ugyanis szerinte hasonlóan nagy változásokra lenne szükség, mint az önkormányzati jogi normák terén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását