2024. május 16. - Mózes, Botond

Kemény ellenőrzést ígér a MÁV

”Vessünk véget a MÁV-vagyon eltulajdonításának!” elnevezésű akciót indított a Pécsi Vasútbiztonsági Osztály.
2009. május 7. csütörtök 15:45 - HírExtra
Ez azt jelenti, hogy májusban fokozottan ellenőrzik a forgalomszüneteltetésre kijelölt vasútvonalakat, miután tavaly megszaporodtak a lopások és ezzel együtt egyre nagyobb kár éri a vasúttársaságot - közölték az ellenőrzésben résztvevők a Baranya megyei Sellyén csütörtökön.

A Pécsi Vasútbiztonsági Osztály működési területén három megyét (Baranya, Somogy, Tolna) is érintő több olyan vasúti vonal van, ahol még tehervonat sem közlekedik. Karbantartás hiányában sok helyen már a vasúti szerkezet sem látszik ki a növényzet elburjánzása miatt. Összességében ez közel 160 kilométer sínpályát jelent. Diós László, a MÁV Zrt. területi vasútbiztonsági megbízott osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a pécsi központhoz tartozó térségben tavaly, 2007-hez képest, másfélszer több, 33 esetben tulajdonítottak el főleg pályaalkatrészeket (sín, váltó, síncsavar) az elkövetők, ami közel 15 millió forintos kárt jelent a társaságnak. Idén is már két bűncselekmény történt Vajszló és Palotabozsok körzetében. Leggyakrabban a Balaton-parti síneket rongálják meg.

Hozzátette: a szóban forgó vonalakat a Vasútőr Kft. eddig havi 1600 órában ellenőrizte, ám ennek ellenére nem tudták megakadályozni a lopásokat. Diós László kifejtette: tavaly szeptemberben már tartottak célirányos járőrözéseket a területen, amely akció pozitív eredménnyel zárult. Hét gyanúsított ellen büntetőeljárás is indult. Az elmúlt év utolsó negyedévében elért eredmények megtartása érdekében szervezték meg e hónapra az újabb ellenőrzési akciót

Drescher János, a szigetvári rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta: nem számít gyakori bűncselekménynek a vasútvonalak megrongálása, az okozott kár mértéke azonban annál nagyobb. Az elkövetők pénzbüntetéssel és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását