2024. június 1. - Tünde

A spanyolnáthánál gyengébb az új vírus

Az új influenza klinikailag enyhébb hatásúnak tűnik, mint az 1918-ban tomboló spanyolnátha, de sokkal ragályosabb, mint azt korábban gondolták - állapította meg egy tudóscsoport, amely hétfőn tette közzé jelentését a Science című folyóiratban.
2009. május 12. kedd 14:07 - HírExtra
A magát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Gyors Pandémiás Értékelő Csoportjának (Rapid Panademic Assessment Collaboration) nevező nemzetközi kutatóteam a betegség terjedésének vizsgálata mellett a vírus korai genetikai elemzésével is foglalkozott. Arra a következtetésre jutottak, hogy az új influenza "klinikailag kevésbé súlyos, mint az 1918-as, ugyanakkor hasonló az 1957-eshez".

A tanulmány értékelése alapján az új influenza halálozási rátája 0,4-1,4 százalékos lehet, ám Ferguson jelezte, hogy még sok a bizonytalanság, és nincsenek minden adat birtokában.

Az új influenza La Gloria-beli terjedésének vizsgálatából kiderült, hogy a vírusnak akár 14-73 generációja is fertőzhetett, vagyis egyik emberről a másikra, arról a harmadikra, és így tovább terjedve akár 73-íziglen okozhatott megbetegedést. "Ebből kifolyólag sokkal ragályosabb, mint egy szezonális influenza" - fogalmaztak a szerzők a tanulmányban.

A helyi jelentésekre hivatkozva február 15-ig tudták visszavezetni az első újinfluenzás eset megjelenését La Gloriában, ám konkrét bizonyítékokat nem idéztek.

Az 1918-as világjárvány a becslések szerint 25-100 millió ember halálát okozta, az 1957-es influenza kétmillió emberéletet követelt világszerte. Egy-egy szezonális influenza évente 250-500 ezer halálesettel jár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását