2024. május 9. - Gergely

Áder 12-15 mandátumot vár

A Fidesz 12-15 mandátumot szerezhet az európai parlamenti választásokon - mondta Áder János kedden Székesfehérváron.
2009. május 12. kedd 23:14 - HírExtra
A párt választási listáján a 4. helyen álló, s így "biztos befutónak" számító politikus a Szent István Művelődési Házban mintegy 150 érdeklődő előtt megtartott lakossági fórumot megelőzően újságíróknak elmondta: ő a környezetvédelem és az energiagazdálkodás - azon belül az alternatív energia hasznosítás - kérdéseivel szeretne foglalkozni az Európai Parlamentben.

Ezt azzal indokolta, hogy Magyarország a második legjobb geotermikus adottságokkal rendelkező ország Európában, de a hasznosításra még csak "elszórt kezdeményezések" vannak.

Tanulni kell a felhasználásban élenjáró országoktól, s minél több uniós forrást kell megszerezni azért, hogy a következő 8-10 évben nálunk is növekedjen az alternatív energiaforrások alkalmazása - mondta.

Hozzáfűzte: a környezetvédelemmel kapcsolatban az elmúlt 30 évben 220 olyan uniós jogszabály, rendelet, direktíva született, amely Magyarország életét is meghatározza, mivel a csatlakozási szerződésben vállalni kellett azok magyar jogrendbe iktatását, ami részben meg is történt.

A környezetvédelmi és közlekedési uniós forrásoknak azonban "egy kicsivel több mint a felét tudta csak idáig lehívni a kormány, ami nagyon rossz arány. A végén kullogunk a sornak, talán két ország van mögöttünk. Ezen mindenképpen változtatni kell. Ez (...) az új kormánynak kiemelt feladata lesz" - tette hozzá.

Mint mondta, az európai parlamenti képviselőknek azon kell dolgozniuk, hogy az időnként nehezen átlátható uniós jogszabályok minél egyszerűbbek és követhetőbbek legyenek, s azért kell lobbizniuk, hogy bizonyos, a csatlakozási szerződésben vállalt határidőket "toljanak későbbre".

Példaként említette: "elég valószínűtlen", hogy a szennyvízhálózat kiépítésére vállalt kötelezettségünket az év végére teljesíteni fogjuk, továbbá, hogy teljes egészében fel tudjuk számolni az illegális hulladéklerakókat, aminek a határideje április vége volt.
El kell kerülni, hogy a csatlakozási szerződésben vállaltak nem teljesítése miatt Magyarországot komoly pénzbüntetéssel sújtsák - jelentette ki Áder János.

A vasárnapi pécsi választáson aratott fideszes győzelemről azt mondta: "ennél jobban nem lehet nyerni".

Mint mondta, reméli, ezzel a választói véleménynyilvánítással a pécsiek is "akik az MSZP törzsbázisának számítottak", egyértelműen azt üzenték a kormánynak, a miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek és a szocialistáknak, hogy "ebből most már tényleg elég volt", ezen változtatni kellene.

A legjobb lenne tiszta vizet önteni a pohárba, s egy új választás után, világos programmal, világos meghatalmazással a választópolgárok többségének bizalmát élvezve, egy új kormány láthatna hozzá, hogy az országot kivezesse a válságból. Ez Gyurcsány Ferencnek sem sikerült, s Bajnai Gordonnak sem fog sikerülni, sajnos - fogalmazott Áder János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását