2024. május 9. - Gergely

Maradhat a megyerendszer

Egyhangúlag elfogadott határozatban áll ki a megyerendszer megmaradása mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés; a döntésről várhatóan felterjesztést küld a testület az önkormányzati miniszternek - tájékoztatta Seszták Oszkár, a közgyűlés fideszes elnöke az MTI-t.
2009. május 12. kedd 07:59 - HírExtra
A határozatot múlt csütörtöki ülésükön fogadták el a testület képviselői, akik a "A megye, mint középszint" című állásfoglalásban rögzítették: elfogadhatatlannak tartanak minden olyan politika irányzatot, mely a megyerendszer elsorvasztására és nagyrégiók létrehozására irányul. Seszták Oszkár elmondta: a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége által is támogatott előterjesztést mind a 19 megyei közgyűlés elfogadta vagy el fogja fogadni a közeljövőben; a szabolcsi helyhatóság képviselői 37 igen szavazattal már támogatásukról biztosították az elképzelést.

A fideszes többségű közgyűlés a javaslat elfogadása érdekében ellenzéki módosító indítványokat is befogadott a felterjesztésbe, amelyet az Önkormányzati Minisztériumnak és a megyei önkormányzati hivatalnak nyújt be hamarosan. A közgyűlés elnöke azt mondta: az identitás és a szakmai ésszerűség egyaránt indokolja a megye mint közigazgatási középszint hatáskörének és döntési jogosítványainak visszaállítását, amit az állami szervek korábban a régiós fejlesztési tanácsokhoz utaltak át, ehhez azonban nincs meg a demokratikus legitimációjuk.

"A fejlesztési tanácsok léte felesleges, mivel a megyei önkormányzatok döntési kompetenciával nyugodtan rendelkezhetnének, hiszen demokratikusan választott testületekről van szó" - közölte Seszták Oszkár. Hozzátette: a társadalmi elvárás nagy a megyei önkormányzatokkal szemben, viszont az anyagi eszközök elégtelenek arra, hogy az elvárásoknak megfeleljenek a térségi helyhatóságok, amelyek a következő kormánytól várják a közigazgatási középszint finanszírozási és szervezeti problémáinak megoldását.

Seszták Oszkár egy másik, a megyei állatkórházzal kapcsolatos közgyűlési döntés kapcsán elmondta: a testület elfogadta az állatkórház ingatlanjainak értékesítése ellen irányuló, civilek által kezdeményezett előterjesztést, amellyel a megyei állattartók érdekében kíván fellépni a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását