2024. május 2. - Zsigmond

Jobbik: A kormányváltás csak a minimum

A Jobbik számára a kormányváltás csak a politikai minimum, a közéletben teljes paradigmaváltásra van szükség, amely a felelősök elszámoltatását jelenti - jelentette ki Vona Gábor, a párt elnöke szerdán Budapesten.
2009. június 3. szerda 17:41 - HírExtra
A pártelnök közölte: az emberek és a társadalom egésze a politika eszközeivé váltak, a cél a profitszerzés volt. A Jobbik ezt az irányt szeretné megfordítani.

Véleménye szerint ehhez a paradigmaváltáshoz nem csak új politikára, politikai erőre van szükség, hanem elszámoltatásra is. A rendszerváltás legkomolyabb hiánya az, hogy elmaradt a társadalmi katarzis, az "elszámoltatás katarzisa", ez a következő kormányok kötelessége - vélte.

A Jobbik elnöke úgy vélte, amelyik kormány hatalomra kerülése esetén nem végzi el az elszámoltatást, az bele fog bukni. Hozzátette: érez magában és pártjában annyi erőt, hogy az elmúlt húsz évért akit lehet, felelősségre vonjanak. "Nem fog megremegni a térdünk, ha feljelentést kell tennünk" - jelentette ki.

Az elmúlt időszak legnagyobb vesztese az egészségügy, ahol szintén a törvények adta elszámoltatásra készül a Jobbik - mondta Vona Gábor. Megjegyezte: sok esetben nem lehet elkülöníteni a politikai és a büntetőjogi felelősséget, de a párt törekedni fog arra, hogy a törvénytelenségeket feltárja, és ahol erre lehetőség van, az igazságszolgáltatás megfelelő fórumain a büntetőjog eszközeivel is megvalósítsák az elszámoltatást.

Úgy fogalmazott: "A jelenlegi felelőtlen és korrupt politikai garnitúra az egészségügyet rablótanyának nézte", az emberek érdekei helyett a pénz érdekeit. Az ágazatban a "szabadrablás" szimbolikus esete a Heves megyében több kórházat üzemeltető Hospinvest - mondta a politikus, hozzátéve, nem véletlen, hogy a cég "ámokfutása" abban a megyében volt lehetséges, ahol szocialista vezetés van.

Gyenes Géza, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón, még mielőtt az újságírók megkérdezték volna, közölte, szakmai szervezetként minden olyan politikai formációnak felajánlják segítségüket, amelyek erre igényt tartanak, így most a Jobbiknak is. "Szakmai szervezetként nekünk minden pártnak fel kell ajánlani, amely az alkotmány alapján bejegyzett párt, hogy állunk rendelkezésére", mert az érdemi döntéseket a politikusok hozzák - mondta.

A szövetség elnöke elmondta, a rendszerváltozás óta folyamatosan abba a problémába ütköztek, hogy ugyan kikérték az egészségpolitikusok a szakma véleményét, azonban azokat rendre elutasították.

Mint mondta, az egészségügy kilátástalan helyzetbe került, az ágazat folyamatosan alulfinanszírozott, és a Hospinvest a példa arra, hogy nem szabad a magántőkének teret engedni egy alulfinanszírozott rendszerben. Politikai csalásnak nevezte azt a beállítást, hogy a privatizáció jó lenne az egészségügynek, hiszen egy tőkehiányos rendszerbe nem hoz több forrást a magánszféra. Kérdésre válaszolva közölte: véleménye szerint a Hospinvest-ügyben vizsgálni kell a Heves megyei önkormányzat és az ÁNTSZ felelősségét is.

Elmondta azt is, nem önmagában a privatizáció ellen emelik fel szavukat, de a magántőkét csak korlátozottan lehet az egészségügyi ágazatba beengedni. "Egy alulfinanszírozott rendszerben meg kell húzni azt a határt, meddig engedhető be a tőke" - hangoztatta.

Megjegyezte: a rendszerváltás óta egyetlen politikai pártnak sem volt tudatos egészségpolitikája.

Vona Gábor kérdésre válaszolva közölte, a Jobbik komolyan gondolja együttműködését szakmai szervezetekkel, ezért is kötött korábban megállapodást a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetével és keresik a kapcsolatot másokkal is. Hozzátette: az egészségügyben meg kell tartani az állami felelősséget, és a Jobbik ezt az elvet követi majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását