2024. május 3. - Tímea, Irma

Ma ellenőrzik a jegyzőkönyveket

Ma ellenőrzi az Országos Választási Bizottság (OVB), hogy a vasárnapi európai parlamenti (EP) választásról kiállított jegyzőkönyveket megfelelően rögzítették-e a választás informatikai rendszerében.
2009. június 10. szerda 08:00 - HírExtra
Az informatikai rendszer egyebek mellett a (vasárnap esti) gyors tájékoztatást szolgálta, ezen keresztül érkeztek az ország mintegy 11 ezer szavazóköréből az előzetes tájékoztató adatok és ennek alapján hirdette ki az Országos Választási Iroda (OVI) az előzetes tájékoztató eredményeket vasárnap este 10 órakor.

A hivatalos, jogi eredményt azonban csak az eredeti szavazóköri jegyzőkönyvek adatai alapján állapíthatja meg az OVB. Ehhez a testület ellenőrzi, hogy a szavazókörökben kiállított jegyzőkönyveket helyesen rögzítették-e a választási informatikai rendszerben.

A szavazás napján, a szavazatok első összeszámlálását követően egy úgynevezett adatlapot kellett kitölteniük a szavazatszámláló bizottságoknak, amelyet haladéktalanul el kellett juttatniuk a helyi választási irodákhoz, ahol az informatikai rendszerben rögzítették az adatlapon szereplő számokat.

A szavazatokat ezután újra átszámolták a szavazatszámláló bizottságok, mindaddig, amíg kétszer azonos eredményt kaptak. Ekkor állíthatták ki a voksolás szavazóköri eredményéről a jegyzőkönyvet, amelyet ugyancsak szintén az okmányirodákban, illetve az anyakönyvi hivatalokban rögzítettek a választásinformatikai rendszerben.

Annak érdekében, hogy az esetleges elütéseket már itt kiszűrjék, a jegyzőkönyv adatait kétszer kellett rögzíteni. Annak érdekében pedig, hogy a jegyzőkönyvek számszakilag is helyesek legyenek, a számítógépes rendszer nem engedett számszakilag hibás jegyzőkönyveket rögzíteni.

Az OVB tagjai tehát ma azt ellenőrzik, hogy a kiállított jegyzőkönyvek adatai egyeznek-e a rendszerbe rögzítettekkel. Korábban szúrópróbaszerűen választottak ki néhány jegyzőkönyvet a mintegy 11 ezerből, és csak ezeket ellenőrizték "tételesen".

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen választókört alkotnak) beérkező szavazatokat várhatóan csütörtökön számolja össze az OVB, és csak ezt követően állapítja meg az EP-választás jogi eredményét. Az OVB eredményt megállapító határozata ellen még jogorvoslattal lehet élni, ez esetben a Legfelsőbb Bíróság dönthet.

A mintegy 11 ezer szavazóköri jegyzőkönyvet később sem semmisítik meg, azok az Országos Levéltárba kerülnek, ahol a vonatkozó jogszabályok szerint kutathatók lesznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását