2024. május 4. - Mónika, Flórián

A párt dönt a megüresedett mandátumról

Az európai parlamenti (EP) képviselők választásáról szóló törvény szerint a megüresedett EP-mandátum betöltéséről az adott párt dönthet.
2009. június 9. kedd 13:31 - HírExtra
A törvény értelmében a pártok listáiról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

A képviselői megbízatás megszűnése esetén elsősorban a jelölő szervezet döntésének függvénye, hogy a mandátumot a listán eredetileg szereplő személyek közül ki töltse be. Ha ezzel a lehetőséggel a párt nem él, akkor az a jelölt szerez mandátumot, aki a listán soron következik.

Abban az esetben, ha az adott listán nincs több jelölt, akkor az a pártlista szerez mandátumot, amely a mandátumok kiosztásának módszere - az úgynevezett d,Hondt-módszer - szerint a következő mandátumot szerezte volna: így nem marad betöltetlenül a képviselői mandátum, és időközi választás megtartására sincs szükség.

A vasárnapi EP-választás után a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, Vona Gábor azt mondta, Morvai Krisztina listavezető és Balczó Zoltán alelnök biztosan nem lép vissza, Szegedi Csanád alelnök mandátumáról pedig kedden tárgyal a pártvezetés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását