2024. május 2. - Zsigmond

Újra élet a laktanyában

Munkahelyteremtő beruházás céljára hasznosítaná a 2006 végén bezárt volt határőrlaktanyát Ipolytarnóc önkormányzata - mondta a polgármester hétfőn az MTI-nek.
2009. június 29. hétfő 16:33 - HírExtra
A Nógrád megyei falu önkormányzata a laktanya ingyenes önkormányzati tulajdonba vételét kezdeményezte - mondta Szabó Tibor.

Hozzátette: ha sikerülne megszerezniük az üresen álló ingatlant, akkor azt bérbe adásra hirdetnék meg. A nyertesnek ugyanakkor nem kellene bérleti díjat fizetnie, hanem a felújítás összegével időarányosan használhatná, azzal a kikötéssel, hogy munkahelyeket teremt a területen.

Ipolytarnócon 55-60 embernek kellene jelenleg munkát adni, elsősorban olyat, ami nem igényel szakképzettséget - közölte Szabó Tibor.

Az önkormányzat még a múlt év őszén megkereste a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Nógrád megyei irodáját. A polgármester elmondta, hogy a vagyonkezelő és az önkormányzat levelezést folytat, de mindeddig nem történt előrelépés az ügyben.

Szabó Tibor szerint a közel 3 ezer négyzetméteren álló, állami tulajdonú laktanya belülről rossz állapotban van, fel kellene újítani a nyílászárókat, a padlózatot, a víz- és villanyvezetékeket, valamint a tetőszerkezetet is.

Az 1927-1928-ban emelt épületben 1951-től működött a határőrség. Az 1955-ös települési térképen ÁVH-laktanya néven szerepelt. A sorállományú határőrkatonák kiszolgálását követően 1990-től a hivatásos állománynak adott otthont határrendészeti kirendeltségként bezárásáig, 2006. december 31-ig. A kétemeletes épület 700 négyzetméteres.

Nógrád megyében eddig Nagyoroszi önkormányzata próbált megszerezni bezárt laktanyát, sikertelenül. Nagyorosziban 2004-ben számolták fel az 5. Légvédelmi Rakétaezredet, az önkormányzat pedig folyamatosan jelezte igényét a 40 hektáros lőtérre, és a konyhával, ebédlővel felszerelt, bezárása előtt felújított laktanyára.

A falu tavaly nyáron lemondott a laktanya megszerzéséről. Hornyák Endre polgármester akkor azt mondta az MTI-nek: öt dossziényi levelezést őriz, de semmi előrelépés nem történt az ügyben.

Nagyoroszi vezetője hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t: az objektumnak továbbra sincs gazdája.

A honvédelmi tárca 2004 nyarától őrizteti a nagyoroszi ingatlanokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását