2024. május 19. - Ivó, Milán

Rázós lesz így az MSZP kongresszus

Az MSZP kongresszusára benyújtott határozati javaslat nem felel meg annak az őszinte szembenézésnek, amit a párt tagsága és a társadalomnak a baloldallal rokonszenvező része joggal elvár - ismertették az MSZP V. kerületi szervezete által kialakított álláspontot az MTI-vel helyi politikusok pénteken délután.
2009. július 3. péntek 22:48 - HírExtra
Tájékoztatásuk szerint a kongresszus elé terjesztett anyag legnagyobb hibája, hogy a rendszerváltás óta eltelt húsz év gyakorlata helyett döntően csak az elmúlt három évvel foglalkozik. Hibásnak találják a gazdasági világválság hatásainak és következményeinek a megközelítéséről szóló gondolatokat is.

Az előterjesztésnek ez a része úgymond felmentést kíván adni az MSZP-nek saját hibái alól. Az V. kerületiek szerint a gazdasági világválság azonban nem mentheti fel az MSZP-t, az csak nyilvánvalóvá tett bizonyos jelenségeket és felerősítette azok negatív hatásait. Tévesnek tartják azt a megállapítást, hogy a válság megkérdőjelezte a szociáldemokrácia eddigi sikeres ideológiáját. Az anyag hiányosságának tartják azt is, hogy az nem foglalkozik a világgazdasági válság kezelésének főbb kérdéseivel, pedig a modern baloldalnak ez az egyik legnagyobb kihívása.

A belvárosi szocialisták szerint nem kap kellő hangsúlyt az anyagban a jelenlegi időszak egyik legfontosabb követelménye, a Bajnai-kormány tevékenységének a jövő évi országgyűlési választásokig történő támogatása. Ezért ennek a határozati javaslatnak a teljes átírására szövegszerű javaslatot tettek.

Álláspontjuk szerint több hiányosságot és aránytalanságot is tartalmaz az anyag. ányolják, hogy alapvető ügyek elemzésére nem tér ki a kongresszusi anyag, miközben szerintük érdemben kellene foglalkozni a társadalomban jelentkező negatív tendenciák széles körével, vizsgálva azokban az MSZP felelősségét.

Példaként említik azt, hogy a kongresszusi beszámolónak választ kellett volna adnia arra, hogy mi az MSZP felelőssége a közigazgatás szakmai és szervezeti szétverésében, átpolitizálásában a kitűzött nagyszabású és jövőformáló reformcélok sorozatos feladásában, a közrendvédelmi szervezetek lezüllesztésében, a roma lakosság helyzetének folyamatos romlásában, a társadalmi békét romboló szervezetek, személyek és események elleni "nyámnyila" fellépésben.

Hiányolják a belvárosiak az anyagból annak vizsgálatát is, hogy az általuk felsorolt negatív jelenségek jövőbeni elkerülése érdekében milyen politikai és kommunikációs teendői lennének az MSZP-nek. Kifogásolják azt is, hogy csupán egy rövid mondattal intézi el az anyag a liberalizmus, a neoliberalizmus és annak a válsághoz és a szociáldemokráciához való viszonyát.

Az V. kerületiek az intézkedési tervekhez több konkrét módosítást is tettek. Első helyre a gazdaság versenyképességének és fenntarthatóságának biztosítását javasolják. Ezt követné egy szociális intézkedési terv, ami a társadalmi leszakadással végre érdemben szembenéző szolidaritás, mint a baloldal egyik fő jellemzője. Ezt követné a közbiztonság erősítését és a korrupció visszaszorítását eredményező intézkedési terv, illetve az igazságos teherelosztást, valamint az oktatás színvonalát, a kultúra megőrzését és a roma lakosság társadalmi integrációját elősegítő program.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását