2024. május 3. - Tímea, Irma

Madárszerű bőre volt a kacsacsőrű dinoszaurusznak

A dinoszauruszok bőre szerkezetileg kései utódaik, a krokodilok és a madarak bőrére hasonlít - állítják brit kutatók, akik vizsgálataikról a Királyi Társaság folyóiratában, a Proceedings of the Royal Society B legutóbbi számában számoltak be a BBC jelentése szerint.
2009. július 4. szombat 13:10 - HírExtra
Véleményüket annak a hadroszaurusznak, azaz kacsacsőrű dinoszaurusznak mumifikálódott, 66 millió éves maradványaira alapozzák, amelyre Észak-Dakotában bukkantak. A lelőhely után a hadroszauruszt Dakotának keresztelték el a tudósok.
A kacsacsőrű dinoszaurusz egy vizesgödörben végezte földi pályafutását, lágyszöveteire valamilyen üledék rakódott, amely cementszerű burokba vonta az állatot.

Mivel a folyamat a halála után nem sokkal zajlott le, oxigén hiányában a lágyszövetek nem indultak bomlásnak. Valamennyi szerves anyag megőrződött ásványi anyagokkal keveredve. Az évmilliók során a fehérjék ugyan lebomlottak, ám az őket alkotó aminosavak megőrződtek, és nyomon követhető a bőr sejtszerkezete is.

"Elemezhetjük a dinoszaurusz bőrének fehérjeszármazékait, azokat az aminosavakat, amelyek az egykori proteinek építőkövei voltak, és mindmáig jelen vannak" - hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Phil Manning, a Manchesteri Egyetem kutatója.
A bőr szerkezetének vizsgálata kimutatta hasonlatosságát a dinoszaurusz kései utódai, a krokodilok és madarak bőréhez.

A bőr két rétegből áll: felhámból (epidermis) és kötőszöveti rostokból alkotott irhából (dermis). A csontváz egészét beborító bőr vizsgálatakor kiderült, hogy az vékonyabb a farok és a csípő közötti részen. Más hadroszauruszok esetében a csontváznak ezen a pontján találtak harapásnyomokat, amiből Phil Manning arra következtet, hogy ez lehetett a hadroszauruszok "Achilles-sarka".

A hadroszauruszt, a késő kréta időszakban élt dinoszauruszt lapított arckoponya jellemezte, amely kacsacsőrhöz hasonló, több sorba rendeződött rengeteg fogat tartalmazott. A Hadrosauridae családjába számos különleges, fejükön tarajos vagy hajlott csöves kinövést viselő, részben vízben is otthonos állat tartozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását